Ghetea: BNR ar putea sa scada RMO inainte sa vina banii de la FMI

Joi, 26 Martie 2009, ora 10:57
1693 citiri
Ghetea: BNR ar putea sa scada RMO inainte sa vina banii de la FMI

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea decide sa reduca rata rezervelor minime obligatorii chiar inainte sa vina in Romania primele fonduri de la FMI, daca discutiile de la Viena se vor finaliza de o maniera "suficient de confortabila", considera Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si ARB.

 

"Este de asteptat sa se intample asa (reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii - n.r.). Personal cred ca, daca discutiile de la Viena vor fi finalizate de o maniera suficient de confortabila, s-ar putea sa vedem unele miscari ale ratelor chiar inainte sa vina primii bani de la FMI", a declarat agentiei MEDIAFAX, Radu Ghetea.

El a mentionat ca miscarile bruste ale RMO nu sunt niciodata indicate.

"Miscarile bruste inseamna de exemplu variatíi de cinci puncte procentuale ale RMO", a explicat Ghetea.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca RMO constituite la BNR vor fi reduse "cu un mic procent", ca efect al imprumutului pe care Romania il va contracta de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Delegatia Fondului Monetar International (FMI) care s-a aflat la Bucuresti se va intalni, joi, la Viena, cu principalele banci straine care opereaza in Romania, pentru a le cere sa nu scoata bani din tara si un "tampon" de capital, a afirmat, miercuri, seful misiunii institutiei in Romania, Jeffrey Franks.

"Vom cere un tampon de capital pentru ca sa nu existe nici un pericol ca bancile din Romania sa scada sub un anumit nivel de lichidtate. (...) Vrem un angajament voluntar de la aceste banci si daca fac acest lucu, pachetul nostru va avansa (...) vor exista beneficii", a spus Franks.

Surse bancare au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX ca delegatia FMI aflata la Bucuresti pentru negocierea pachetului financiar destinat Romaniei se va intalni joi, 26 martie, la Viena, cu presedintii grupurilor-mama ale primelor 10 banci straine din Romania, pentru a obtine un acord ca vor continua sa sustina piata locala.

"Fondul se va intalni cu presedintii Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus si inca una, pentru a vedea ce vor sa faca in Romania si obtine un angajament ca vor sustine in continuare bancile de pe piata locala", au declarat sursele citate.

Bancile comerciale sunt obligate sa constituie rezerve minime obligatorii la banca centrala reprezentand 40% din depozitele valuta si la 18% din cele in lei. Pentru sumele in moneda nationala cu o maturitate de peste doi ani nu se aplica rezerve obligatorii.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Ghetea, #BNR, #RMO, #lichiditate, #imprumut, #FMI, #capital, #Boc , #stiri FMI