Gherghina (MFP): O noua rectificare bugetara ar putea avea loc cel mai devreme in august

Marti, 16 Iunie 2009, ora 16:13
1604 citiri
Gherghina (MFP): O noua rectificare bugetara ar putea avea loc cel mai devreme in august

O noua rectificare bugetara ar putea avea loc cel mai devreme in luna august, in conditiile in care nu exista inca riscul depasirii tintei de deficit bugetar convenit pentru primul semestru cu FMI, a declarat, marti, pentru NewsIn, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina.

"Estimarile partiale arata ca ne vom incadra intr-un deficit bugetar de 2,3% din produsul intern brut (PIB) in primele cinci luni, insa asteptam rezultatele finale in jurul datei de 25 iunie, intrucat pot exista diferente fata de aceste estimari, dar nu exista inca riscul depasirii pragului de 14,5 miliarde lei, stabilit de comun acord cu FMI", a spus Gherghina.

Romania a convenit cu Fondul Monetar International (FMI) incadrarea in anumite tinte de deficit bugetar in fiecare trimestru, astfel incat la finalul lunii decenmbrie acesta sa nu depaseasca 24,36 miliarde lei (adica 4,58% din PIB estimat la 531,25 miliarde lei pentru 2009).

Astfel, pentru finalul trimestrului II a fost stabilita o limita de 14,51 miliarde lei (2,73% din PIB), iar pentru trimestru III, de 18,61 miliarde lei (3,5% din PIB).

Reprezentantul Finantelor a tinut sa precizeze ca banii veniti in prima transa de la Uniunea Europeana (UE) nu vor fi folositi pentru plata pensiilor, in conditiile in care deficitul bugetului asigurarilor sociale va depasi 1,4 miliarde lei, cat era convenit in prima rectificare bugetara din acest an si ca "o eventuala diferenta va fi asigurata prin subventii de la bugetul de stat".

"Nu exista in acest moment probleme legate de plata pensiilor si a salariilor, iar prima transa pe care o vom lua de la Uniunea Europeana o vom folosi pentru acoperirea deficitului bugetar, si nu pentru plata pensiilor", a precizat Gherghina.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, decalara saptamana trecuta ca Ministerul finantelor Publice este institutia care va decide necesitatea unei noi rectificaari bughetare in acest an, in conditiile in care, anterior, preciza pentru NewsIn, ca este nevoie de o noua rectificare pentru a acoperi plata pensiilor in acest an.

Potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS), dupa primele cinci luni din 2009, deficitul bugetului de pensii a ajuns la circa 1,247 miliarde lei, in conditiile in care, la rectificarea bugetara din primavara, a fost aprobat un deficit pentru bugetul asigurarilor sociale de 1,347 miliarde lei. 

#deficit, # FMI, # buget, # UE , #stiri FMI