Germania, in afara zonei euro?

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 15:10
1305 citiri
Germania, in afara zonei euro?

Germania ar putea lua in calcul parasirea zonei euro in urmatorii ani, pentru a proteja stabilitatea preturilor, in contextul in care criza ameninta sa transforme zona euro intr-o regiune de "imoralitate fiscala", arata un raport Morgan Stanley, citat de Bloomberg.

Masurile de sustinere oferite Greciei "creeaza un precedent pentru alte tari din zona euro si fac mai probabil ca zona euro sa degenereze intr-o zona de imoralitate fiscala, ducand la o slabire a monedei si la o crestere a presiunilor inflationiste", a declarat Joachim Fels, economist in cadrul Morgan Stanley.

"In acest caz, tarile cu preferinta pentru stabilitatea preturilor, precum Germania, ar putea ajunge la concluzia ca ar fi mai bine sa se afle intr-o uniune monetara de dimensiuni mai mici", a completat el.

Guvernele europene si Fondul Monetar International (FMI) au decis sa ofere Greciei un pachet de salvare in valoare de 45 miliarde euro, la o dobanda sub media pietei, in incercarea de a combate criza fiscala si de a reda increderea in moneda europeana.

Banca Centrala Europeana (BCE) a ajutat de asemenea Grecia, renuntand la ideea de a reveni la cerintele de garantii anterioare crizei, care ar fi facut ca titlurile de stat grecesti sa nu fie eligibile pentru garantii la operatiuni in piata monetara.

"Lectia pentru celelalte tari din zona euro este ca, oricat de grav incalci regulile din Pactul European de Crestere si Stabilitate, vei primi ajutoare financiare.

Acest fapt aduce o problema serioase de morala in ecuatia europeana.

Derapajele fiscale din alte tari au devnit acum mai probabile", a spus Fels. El a subliniat ca Morgan Stanley nu ia in calcul ca scenariu principal destramarea zonei euro, insa riscul este "departe de a fi neglijabil". 

#germania, #grecia, #criza, #zona euro, #morgan stanley , #stiri FMI