Geona a propus FMI management privat pentru fondurile UE

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 09:45
1712 citiri
Geona a propus FMI management privat pentru fondurile UE

Presedintele Senatului le-a propus oficialilor FMI, BM si CE, aflati la Bucuresti, instituirea unui management privat pentru fondurile europene, conform NewsIn.

Geoana a afirmat ca "revenirea economica in acest moment nu este capabila sa stavileasca valul de scumpiri si erodarea puterii de cumparare a populatiei", fapt pentru care trebuie instituite masuri care sa sporeasca puterea de cumparare.

Presedintele Senatului le-a facut reprezentantilor misiunii o serie de "sugestii".

"Am pledat ca pe langa management privat si competent la firmele de stat sa avem management privat si competent la fondurile europene, atunci se vor rezolva multe din problemele care par sa fie insurmontabile pentru administratia noastra", a afirmat Geoana.

De asemenea, el a reiterat ideea instituirii unui Consiliu de Dezvoltare care sa ajunga la un pact intre putere si opozitie pe o serie de proiecte de investitii.

"Am sugerat ca intr-un dialog dintre putere si opozitie sa identificam pentru Romania pentru anii care vin primele 20 de mari proiecte nationale de infrastructura, de energie, de dezvoltare, primele 100 de proiecte la nivel regional si 500 la nivel local pe care orice Guvern al Romaniei, indiferent cum s-ar numi, sa fie obligat sa le finanteze in integralitate si cu prioritate", a mai aratat presedintele Senatului.

Totodata, el a criticat modul de alocare a resurselor guvernamentale pe criterii politice.

"Am pledat pentru limitarea drastica a cheltuielilor guvernamentale discretionare, asa-zisul pix al ministrului.

Prea multe fondurile guvernului, din taxele si impozitele romanilor sunt alocate pe criterii de partizanat politic si am pledat pentru reducerea dramatica a cuantumului acestor cheltuieli discretionare", a sustinut presedintele Senatului.

Geoana a mai propus subventionarea costului dobanzilor pentru cofinantarea de bani europeni pentru firme si comunitati locale, astfel incat dobanda creditului sa ajunga cu putin peste dobanda de referinta a BNR.

De asemenea, presedintele Senatului a reiterat ca TVA pentru lucrarile pe fonduri europene sa fie platit la receptia lucrarii, si nu la inceputul lucrarii.

Presedintele Senatului a mentionat ca noul director al FMI i-a transmis multumirile sale pentru sustinerea sa in alegerea la sefia Fondului. Geoana a precizat ca in toamna acestui an va avea chiar o intrevedere cu Christine Lagarde la Washington.

#fmi, #vizita fmi, #franks, #acord fmi, #fonduri europene, #geoana , #stiri FMI