Geoana: Romania a pierdut boardul FMI din iunie

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 15:36
1761 citiri

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat vineri ca, in acest moment, Romania a pierdut boardul FMI din luna iunie, el apreciind ca amanarea transei de la FMI este exclusiv vina Guvernului, care a "taraganat" adoptarea masurilor concrete, informeaza Mediafax.

"La aceasta ora, Romania a pierdut boardul FMI din luna iunie. Amanarea transei de la FMI este exclusiv vina Guvernului, care a taraganat adoptarea unor masuri concrete, cerute de reprezentantii FMI. Aceasta amanare va atrage costuri de finantare a datoriei sporite si va deveni un risc la adresa stabilitatii monetare a Romaniei", precizeaza Geoana intr-un comunicat.

Presedintele Senatului mentioneaza, totodata, ca in cursul zilei de vineri cursul leu-euro a atins cea mai ridicata valoare din ultimele sapte luni, iar principala responsabilitate pentru situatia in care se afla tara ii revine presedintelui Traian Basescu, care a girat acest actualul Executiv "incompetent si lipsit de viziune".

Geoana afirma, totodata, ca, in urma deciziei Curtii Constitutionale, Guvernul Boc trebuie sa demisioneze.

"Situatia in care un Guvern nelegitim ia masuri ilegale si neconstitutionale impotriva cetatenilor sai nu mai poate continua. Un Guvern care si-a asumat raspunderea pe niste legi care au fost declarate neconstitutionale nu mai este in capacitatea de a guverna tara si trebuie sa isi dea demisia", subliniaza Geoana.

Presedintele Senatului considera ca este necesar ca un nou Guvern sa vina si sa aduca in fata Parlamentului un nou proiect de buget, care sa reflecte situatia actuala si care sa conceapa un set de masuri coerente si viabile, menite sa contribuie la relansarea economica a Romaniei.

Geoana atrage atentia asupra faptului ca riscul cel mai mare, acum, este ca Guvernul sa majoreze impozitele si TVA, considerand ca aceste masuri, luate de un cabinet nelegitim, sunt de natura sa agraveze situatia celor cu venituri mici, daunand, poate iremediabil, dezvoltarii Romaniei.

"Majorarea impozitului si a TVA, in acest context, ar fi o masura fundamental gresita, care va inhiba sever dezvoltarea Romaniei", conchide Geoana.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#geoana board fmi legi neconstitutionale demisie guvern , #stiri FMI