Geoana: Ne e teama de FMI pentru ca ne-ar impune un plan anticriza

Marti, 10 Martie 2009, ora 14:36
1427 citiri
Geoana: Ne e teama de FMI pentru ca ne-ar impune un plan anticriza

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a explicat astazi ca reticenta PSD fata de un acord cu FMI tine de teama ca Fondul ar putea sa propuna un plan anticriza si a adaugat ca,din punctul sau de vedere, de abia dupa ce Romania vine cu un plan propriu, va putea sa inceapa discutiile cu finantatorii externi. 

"Nimeni n-are nimic cu FMI din punct de vedere principial, dar ceea ce ne preocupa e riscul pe care l-am mai vazut in urma cu zece ani de zile in alte relatii cu FMI ca, atunci cand exista o incapacitate din partea conducerii tarii in acel moment de a veni cu un plan propriu, cei de la FMI vin si spun: <>. Si aici e riscul pe care eu il vad. (....) Suntem in fata unei situatii in care riscam ca, in lipsa unui plan romanesc la problema crizei, a locurilor de munca si a protectiei sociale sa avem un raspuns de tipul FMI", a declarat presedintele Senatului.


Geoana a mai spus ca PSD nu poate accepta sacrificarea protectiei sociale pentru un acord de finantare si a spus ca orice negociere pentru un imprumut ar trebui sa aiba loc dupa ce Romania vine cu un plan al sau, concret, anticriza. "Nu cred ca e normal ca, in schimbul unei sigurante pe care am obtine-o in plan extern, pretul sa fie sacrificarea dimensiunii sociale si de investitii.

Apelul meu a fost de a nu spune inca o data ca acum zece ani ca pe altarul stabilitatii macroeconomice trebuie sa sacrificam dimensiunea economica si sociala. In clipa in care acesti actori relevanti vin cu un plan comun coerent, de abia atunci putem sa mergem in conditii corecte si pregatiti pentru o discutie de fond inclusiv cu finantatori externi", a adaugat liderul PSD.

Mircea Geoana
a mai spus ca nu trebuie sa punem caruta in fata boilor si ca, inainte de o decizie pe acest subiect, coalitia trebuie sa vada care sunt nevoile, costurile si contrangerile unui asemenea imprumut.

Presedintele Senatului a mai informat ca a cerut o analiza de la Guvern si de la BNR si ca orice acord cu FMI trebuie incheiat doar daca se dovedeste, in urma unei dezbateri si analize publice, ca este necesar.

"Ceea ce am cerut si Guvernului si dlui Isarescu este de a pune cartile pe masa si de a avea o imagine mai clara cu privire la nevoile de finantare externa si mai ales care ar putea sa fie eventualele preconditii pe care fondul le-ar impune. Si aici este de fapt miezul problemei. Avem nevoie de acordul cu Fondul? Si daca da, in ce conditii si ceea ce am spus si repet si o voi face pana cand cei de la Fond vor veni la Bucuresti cred ca e momentul sa avem o dezbatere publica, transparenta, cinstita despre modul in care iesim din criza", a mai explicat liderul PSD, avertizand ca un acord cu FMI luat in pripa si conditii dezavantajoase ar fi "un cartof fierbinte pe care sa-l arunci in aer, cu un cost politic mai mare pentru un partid sau celalalt".

Totodata, presedintele PSD a anuntat ca in zilele urmatoare, PSD va veni in coalitie cu un raspuns social-democrat cu privire la efectele crizei.

Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna, director economic al companiei Grup Șerban Holding, a fost prezentă la cea de-a șasea ediție a evenimentului Quarterly Report, dedicat investitorilor și companiilor listate la...
Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
Viitoarea coaliție de guvernare trebuie să gestioneze o situație dificilă, din punct de vedere economic, pentru România. Statul român cheltuiește prea mult față de cât produce, iar...
#acord, #anticriza, #cont, #de, #deficit, #finantare, #fmi, #guvern, #imprumut, #negociere, #plan , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0001

1 USD = 4.7308 RON

0.0001
  1. Amenințarea lui Trump ce ar lovi necruțător Rusia și China: Cinci mari țări în derută, nu știu ce să facă
  2. O țară din Europa îl izbește în plin pe Putin: După 50 de ani de afaceri, închide ușa Rusiei
  3. Panică în Rusia și o mutare disperată la Moscova: Fenomenul lovește toată țara, ca în martie 2022
  4. Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
  5. Achiziție majoră pentru Frații Dedeman. Sumă importantă plătită unui șef PSD
  6. Detaliul esențial pe care aproape niciun șofer nu-l bagă în seamă, dar care poate salva vieți. Avertismentul lui Titi Aur
  7. Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
  8. Cheia auto nu mai funcționează? Cum poți descuia mașina folosind o funcție ascunsă
  9. Ford Puma Gen-E, mașină electrică produsă în România, la Craiova. Cât costă și ce aduce nou modelul abia lansat de Ford VIDEO
  10. Tarifele lui Trump ar putea costa scump producătorii de maşini. Cu cât vor scădea profiturile unor mărci auto importante care produc în Europa