Geoana ii cere lui Isarescu sa ne bage in zona euro

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 16:41
1602 citiri
Geoana ii cere lui Isarescu sa ne bage in zona euro

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca, luni, conducerea Parlamentului il va invita pe premierul Emil Boc si pe ministrii "cheie" din Guvern in Parlament pentru a obtine un punct de vedere in privinta urmarilor incheierii acordului de imprumut cu FMI si Comisia Europeana.

"La nivelul conducerii Parlamentului, sa ascultam si opinia Guvernului cu privire la pasii de urmat si bineinteles la aceasta ajustare semnificativa a bugetului de stat in conditiile aprobarii acordului cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana", a motivat Geoana aceasta initiativa.

Mircea Geoana a spus, dupa intalnirea Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului si alti parlamentari cu Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca "printr-un efort conjugat" al Guvernului, ministerului Finantelor, Bancii Centrale si al Parlamentului, Romania poate evita "contractia masiva a economiei". "Suntem ingrijorati ca incercarea de a evita o contractie masiva a economiei este inca sub semnul intrebarii si riscul de hard-landing - de aterizare dura este inca aici", a declarat Mircea Geoana.

Presedintele Senatului i-a adresat guvernatorului solicitarea de a incerca "prin toate fortele" sa nu se iasa din graficului legat de adoptarea monedei euro. "Stiu ca este greu, stim ca este greu, dar cred ca lectia pe care am invatat-o cu totii din aceasta perioada este ca disciplina macroeconomica si convergenta cu UE, inclusiv din punct de vedere al adoptarii monedei europene, poate si trebuie sa reprezinte o ancora de stabilitate, predictibilitate si de recladire a increderii in evolutiile din economia romaneasca", a spus Geoana.

Presedintele Senatului a salutat decizia BNR de a debloca, marti, o parte din resurse destinate creditarii economiei, pas ce spera sa fie "confirmat de deciziile bancilor comerciale din Romania pe baza acordului negociat cu FMI si cu bancile mama care au sucursale" in Romania.

Totusi, el a atras atentia asupra ingrijorarii ca repornirea creditarii sa nu reproduca conditiile care au dus la criza economica, spunand ca este nevoie de o mai mare "vigilenta" din punctul de vedere al calitatii creditelor si al efectelor acestora asupra economiei si societatii.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, prezenta la intalnirea conducerii Parlamentului cu Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca in conditiile contractarii creditului va fi necesara "multa responsabilitate din partea tuturor factorilor implicati" si a subliniat ca este un acord preventiv. 

 

#adoptare, #creditare, #euro, #fmi, #geoana, #isarescu, #moneda , #stiri FMI