Geoana: Este imposibil ca urmatoarea transa FMI sa mai ajunga la timp

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 10:16
1437 citiri
Geoana: Este imposibil ca urmatoarea transa FMI sa mai ajunga la timp

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, marti seara, la Antena 3, ca este imposibil ca transa urmatoare din imprumutul extern sa mai fie trimisa in tara la termenul stabilit, FMI si CE asteptand, potrivit acestuia, pana in septembrie sa vada daca masurile de austeritate produc efecte, precizeaza Mediafax.

"Ni s-a invocat fapul ca trebuie sa luam o transa de la FMI acum, la boardul din 20 iunie. Pot sa va spun cu toata experienta pe care o am in acest domeniu ca este imposibil ca aceasta transa sa mai vina in termenul dat. De aceea eu ma astept ca cei de la Fond si Comisia Europeana (...) vor astepta probabil pana in septembrie ca sa vada daca aceste masuri produc sau nu efecte in economia reala", a declarat Geoana la Antena 3.

Fostul presedinte al PSD a mai precizat ca, desi a supravietuit motiunii de cenzura, Guvernul Boc va cadea in urmatoarele luni chiar "si la o simpla adiere".

"Astazi Guvernul Boc a supravietuit, dar indraznesc sa spun ca in urmatoarele cateva luni de zile Guvernul Boc va cadea si la o simpla adiere de vant", a declarat Mircea Geoana.

El a mai spus ca in perioada urmatoare PSD va demara mai multe actiuni de contestare a masurilor de austeritate, atat de natura constitutionala, cat si de natura politica.

"In 48 de ore de la anuntul rezultatului votului la motiunea de cenzura, Partidul Social Democrat si eu ca presedinte al Senatului vom depune la Curtea Constitutionala o contestatie pe legea pe care Guvernul Boc si-a angajat raspunderea. Deci primul demers este de natura constitutionala si legala din partea noastra. Al doilea demers este unul de natura politica, aici va trebui sa ne sfatuim si cu ceilalti parteneri din Opozitie (...) pentru a vedea daca pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, care se incheie pe 30 iunie vom mai introduce o noua motiune de cenzura pe tema Legii pensiilor care se dezbate in aceasta saptamana in Camera Deputatilor, pe Legea Educatiei, care se dezbate la Senat si pe anuntul ca de la 1 iulie, practic, se scoate din practica sociala romaneasca medicamentele compensate (...) Deci calea unei noi motiuni de cenzura este deschisa pentru noi", a declarat Mircea Geoana.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, duminica, la Realitatea TV, ca daca i s-ar fi spus, inainte de stabilirea zilei de votare a motiunii de cenzura, ca FMI doreste o decizie rapida, ar fi colaborat pentru un calendar cat mai comprimat.

El a criticat demersul prin care seful statului a cerut devansarea datei de dezbatere si votare a motiunii de cenzura, mentionand ca argumentul invocat de presedintele Basescu, legat de termenul de trei zile, este gresit.

Geoana a mentionat ca premierul Emil Boc nu a spus nimic, la intalnirea cu conducerile celor doua Camere de saptamana trecuta, despre termenul de trei zile invocat de seful statului in scrisoarea adresata celor doi presedinti ai Camerelor.

Presedintele Senatului a spus ca acum este acuzat ca doreste sa pericliteze perspectiva acordarii de catre FMI a urmatoarei transe pentru Romania.

In acest context, el a mentionat ca daca i s-ar fi comunicat, nu neaparat prin scrisori, ca FMI doreste ca partea romana sa ia o decizie cat mai rapida legata de aprobarea sau nu de catre Parlament a masurilor Guvernului, atunci ar fi colaborat pentru un calendar cat mai comprimat legat de votul privind motiunea de cenzura.

Romania are in derulare un program de imprumuturi externe in valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD, conditionat printr-o serie de obiective economice, fiind vizata in principal reducerea deficitului bugetar. 

#geoana transa fmi motiune cenzura , #stiri FMI