Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

G7 considera ca fondurile suverane de investitii trebuie atent monitorizate

G7 considera ca fondurile suverane de investitii trebuie atent monitorizate

Ministrii de finante ai statelor membre G7 au cerut eforturi sustinute pentru a tempera problemele pietelor financiare, inclusiv o monitorizare mai atenta de catre Fondul Monetar International (FMI) si alte institutii a fondurilor de investitii sustinute de stat, tot mai puternice, scrie Reuters.Reuniunile de toamna ale FMI si Bancii Mondiale din acest an au loc in contextul in care cresterea economica din lume a incetinit si se accentueaza riscurile create de recentele turbulente din pietele de credit internationale si de scumpirea petrolului.

Fenomenele acestea au afectat cel mai grav tarile membre ale grupului informal G7, al tarilor cele mai industrializate, ai caror ministri de finante si guvernatori ai bancilor centrale s-au reunit la sfarsitul saptamanii trecute si au concluzionat ca turbulentele de pe pietele internationale vor dauna cresterii economice din aceste tari.

Pe de alta parte, tarile in curs de dezvoltare care sunt bine reprezentate printre membrii FMI au fost incurajate la aceste intruniri de faptul ca au rate de crestere semnificative, tinand sa sublinieze acest lucru.

"Ironia situatiei actuale este creata de faptul ca tarile care au fost date ca exemplu pentru buna guvernare, pentru standarde si coduri ale sistemului financiar sunt tocmai cele care au probleme grave de fragilitate financiara si care creeaza riscuri pentru prosperitatea economiei lumii", a spus ministrul brazilian de finante, Guido Mantega.

Dupa ce au ascultat ani intregi un discurs al tarilor dezvoltate care vorbea despre importanta politicilor economice prudente, statele emergente au ajuns intr-o pozitie dominanta, in contextul in care China si India au cele mai mari cresteri economice din lume, iar in tarile bogate cresterea economica incetineste.

Tarile dezvoltate au solicitat Fondului Monetar International sa monitorizeze mai atent fondurile de investitii sustinute de stat care se dezvolta si care detin rezervele suplimentare mai ales ale exportatorilor de petrol si ale Chinei

Aceste companii investesc sume care creeaza o anumita nervozitate printre membri G7, care vor sa se asigure ca investitiile facute in scop de profit nu au motivatii politice.

Secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson a spus ca el considera ca FMI este"intr-o pozitie foarte buna" din care sa identifice un model de comportament pentru fondurile de investitii.

Subsecretarul american pentru probleme internationale, David McCormick, a declarat pentru Reuters ca exista o parere generala ca este nevoie de niste principii care sa garanteze ca fondurile nu vor crea resentimente atat de accentuate incat tarile sa puna bariere in calea investitiilor.

Ministrul belgian de finante, Didier Reynders, a spus insa ca este prea devreme pentru a estima ce efect vor avea dificultatile din sectorul financiar asupra economiilor si a adaugat ca bancile centrale trebuie sa fie gata sa coboare ratele dobanzilor sau sa amane majorarea acestora, fara sa scape inflatia de sub control.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <ahref=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1039 ori