G20 va cere o limitare la scara mondiala a bonusurilor incasate de bancheri

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 11:12
1163 citiri
G20 va cere o limitare la scara mondiala a bonusurilor incasate de bancheri

Liderii G20, reuniti la Londra, se vor pronunta joi pentru limitarea la scara mondiala a bonusurilor incasate de bancheri, au declarat surse diplomatice citate de AFP.

Comunicatul final al summitului de la Londra, care se va incheia in jurul orei locale 15.30 (17.30 ora Romaniei), va cere ca toate tarile membre sa fixeze limite pentru aceste bonusuri, a caror valoare a socat opinia publica in contextul recesiunii economice mondiale.

Metodele utilizate pentru plafonarea acestor bonusuri nu au fost detaliate, dar mai multe tari au impus deja astfel de limite sau au interzis in totalitate bonusurile in cazul institutiilor financiare care au primit ajutoare publice.

G20 va decide si sa suplimenteze resursele Fondului Monetar International (FMI), dar valoarea aceastor resurse suplimentare nu este cunoscuta cu exactitate inca, putand varia intre 250 si 500 de miliarde de dolari. De asemenea liderii G20, din care fac parte parte tarile industrializate si emergente, vor anunta masuri concrete impotriva paradisurilor fiscale, o masura ceruta de Franta si Germania inainte de summit.

Premierul britanic Gordon Brown a anuntat marti o decizie privind remuneratiile bancherilor, dupa un discurs consacrat moralitatii in economie. "Veti vedea joi la G20 ca, pentru prima data, economiile mondiale vor ajunge la un acord privind normele internationale de remunerare a bancherilor", a spus Brown.

"Fiecare tara va subscrie unui ansamblu de reguli care se vor aplica sistemului bancar", a adaugat el, precizand ca va fi vorba de "reguli mondiale si nu de reguli care se aplica intr-o tara si pot fi subminate in alta". 

#bonusuri, #fmi, #g20, #summit , #stiri FMI