Franks: Unii platesc energia prea mult pentru ca altii au contracte sub pretul pietei

Marti, 08 Februarie 2011, ora 23:43
1257 citiri
Franks: Unii platesc energia prea mult pentru ca altii au contracte sub pretul pietei

O parte a consumatorilor de energie din Romania achita un pret prea mare pentru ca altii obtin contracte sub pretul pietei, fiind nevoie de tarife unitare si transparente in sectorul energetic, potrivit sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, transmite Mediafax.

"Cand spun schimbare de pret si reglementarea sectorului nu ma refer neaparat la un pret mai mare pentru toata lumea. De fapt, unii platesc prea mult pentru ca in conditiile in care altii obtin contracte sub pretul pietei creste pretul pentru ceilalti. Deci ne trebuie un pret unitar, care sa fie transparent si corect pentru toata lumea", a declarat Franks la Parlament.

El a adaugat ca trebuie protejate categoriile cele mai vulnerabile ale populatiei.

"Suntem constienti ca ajustarea de preturilor inc sectorul energetic poate fi un subiect foarte sensibil. Trebuie protejate categoriile cele mai vulnerabile. (...) Am cerut Guvernului sa stabileasca inca de pe acum care sunt aceste categorii, inainte de a incepe liberalizarea pietelor pentru gospodarii", a spus Franks, dupa o intalnire cu reprezentantii BP al Senatului.

 

Anterior in cursul zilei de luni, Franks a declarat ca populatia nu trebuie sa se astepte la cresterea preturilor la electricitate si gaze in "viitorul apropiat", intrucat procesul de liberalizare a costurilor se va realiza gradual, pana in 2015, si diferentiat pentru persoanele bogate si cele vulnerabile.


Oficialul FMI a mentionat, intr-o conferinta de presa, ca prima faza a liberalizarii preturilor va viza alti consumatori decat populatia, proces care va incepe in lunile urmatoare si va fi incheiat in 2013.

Tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015, pe baza unui calendar care va fi stabilit pana in septembrie 2011. Eliminarea preturilor reglementate la energia electrica si gaze a fost anuntata, luni seara, de premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.

#cresterea preturilor la gaze si electricitate, #electricitate, #gazee, #piata de energie, #sector energetic, #FMI , #stiri FMI