Franks nu exclude posibilitatea ca Romania sa primeasca din nou doua transe cumulat

Luni, 10 Mai 2010, ora 11:51
1481 citiri
Franks nu exclude posibilitatea ca Romania sa primeasca din nou doua transe cumulat

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, nu exclude posibilitatea ca Romania sa primeasca din nou doua transe cumulate, respectiv a cincea si a sasea, in cazul in care implementarea masurilor agreate cu Guvernul va intarzia foarte mult, informeaza Mediafax.

"

Urmatoarea transa va depinde de implementarea pachetului de masuri de catre autoritatile romane. Calendarul nostru normal este de a merge in Board la sfarsitul lunii iunie", a spus Franks, in cadrul unei conferinte de presa.

El a precizat ca orice intarziere in implementarea masurilor va conduce la o amanare similara si a aprobarii de catre Board a scrisorii suplimentare la acordul cu Romania.

Franks a precizat ca implementarea masurilor va depinde de Guvernul Romaniei.

O misiune a FMI s-a aflat in Romania in ultimele doua saptamani pentru a patra evaluare a indeplinirii conditiilor asumate prin acordul stand-by, pentru eliberarea celei de-a cincea transe din imprumutul in valoare totala de aproximativ 13 miliarde de euro.

Urmatoarele doua transe din imprumutul cu FMI sunt in valoare de cate 769 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (aproximativ 850 milioane de euro) si ar trebui sa fie virate Romaniei in a doua jumatate a lunilor iunie si septembrie.

Din cauza intarzierilor aparute in implementarea programului economic stabilit de Romania cu FMI, institutia financiara internationala a amanat virarea transei a treia din imprumut, fata de termenul prevazut initial, pentru a doua jumatate a lunii decembrie 2009.

Astfel, Consiliul Director al FMI a aprobat abia in luna februarie elibererarea transelor trei si patru din finantarea aprobata pentru Romania, in valoare de 2,18 miliarde drepturi speciale de tragere (aproximativ 2,45 miliarde euro), din care jumatate au fost destinati acoperirii deficitului bugetar.

Valoarea totala a finantarilor virate Romaniei de catre FMI, in cadrul imprumutului stand-by, este de 8,26 miliarde DST, respectiv de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar restul a intrat in rezervele BNR.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord cu mai multe institutii financiare internationale, printre care FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pentru obtinerea unei finantari de aproximativ 20 de miliare de euro.

#deficit transa fmi masuri franks amanare , #stiri FMI