Franks: intreruperea negocierilor cu Romania nu este in pericol

Luni, 26 Iulie 2010, ora 13:40
1213 citiri
Franks: intreruperea negocierilor cu Romania nu este in pericol

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, luni, ca intreruperea negocierilor cu FMI, precum in Ungaria, nu reprezinta un pericol in cazul Romaniei, transmite Mediafax.

"Nu, nu vad un pericol in asta", a raspuns Franks, intrebat daca Romania este in pericol sa intrerupa acordul cu FMI, asa cum s-a intamplat in Ungaria.

Reprezentantii FMI si UE au renuntat in urma cu doua saptamani la discutiile cu guvernul ungar pentru evaluarea acordului de ajutor extern, dupa ce autoritatile maghiare au respins ideea adoptarii a noi masuri de austeritate, optand in schimb pentru taxarea suplimentara a bancilor si plafonarea salariilor din sectorul public, inclusiv pe cele ale oficialilor bancii centrale.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, pe o perioada de doi ani, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. 

O misiune comuna a FMI si Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru cea de-a cincea revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie.

In urma incheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii in luna septembrie eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 milioane de euro (769 milioane DST).

#fmi, #franks, #negocieri, #romania , #stiri FMI