Franks, FMI: Romania va primi cea de-a treia transa cel mai probabil in februarie 2010

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 12:20
1319 citiri
Franks, FMI: Romania va primi cea de-a treia transa cel mai probabil in februarie 2010

Romania va primi cea de-a treia transa de la Fondul Monetar International (FMI) cel mai probabil in luna februarie a anului viitor, a declarat, miercuri, seful misiunii de evaluare a acordului, Jeffrey Franks, care nu exclude posibilitatea ca si transa a patra sa fie primita simultan. 

 

"Va fi un calendar foarte strans, dar lucram la programul exact.

Anticipam ca misiunea de evaluare va veni in luna ianuarie, iar cand aceasta va fi finalizata vom merge la board cat de repede putem", a spus Franks, citat de Mediafax, dupa o intalnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Intrebat daca transa a treia va veni in februarie sau martie, oficialul FMI a raspuns ca "cel mai probabil, transa va fi primita in februarie".

In ceea ce priveste posibilitatea ca transele trei si patru sa fie primite simultan, Franks a precizat ca aceasta posibilitate exista, dar nu este confirmata deocamdata.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Pana in prezent, Romania a primit primele doua transe din imprumutul de la FMI, ce insumeaza 6,9 miliarde de euro.

Transa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programata pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.

Reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat in luna noiembrie ca intarzierea adoptarii unui buget credibil creeaza posibilitatea intarzierii urmatoarei transe de la FMI si primirea acesteia concomitent cu transa a patra, respectiv la mijlocul lunii martie a anului viitor.

O echipa a FMI se afla in Bucuresti, intr-o vizita de trei zile, pentru discutii tehnice in ceea ce priveste bugetul pe 2010.

Discutiile, la care participa si reprezentantii Comisiei Europene, au inceput luni cu expertii Ministerului Finantelor si vizeaza pregatirea pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, care ar putea avea loc in luna ianuarie, dupa formarea unui nou guvern. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#franks, # fmi, # transa , #stiri FMI