Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Franks (FMI): Romania a inregistrat o scadere a economiei cu aproape 10% in T2

Franks (FMI): Romania a inregistrat o scadere a economiei cu aproape 10% in T2

Economia a scazut cu aproape 10% in trimestrul II din 2009, insa punctul minim la nivel anual va fi atins in ultimul trimestru din acest an sau in primele trei luni din 2010, a declarat seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, Franks a estimat ca in urmatoarele trimestre, raportat la intervalele similare ale anului trecut, scaderea urmeaza sa se tempereze.

"Dupa ce al doilea trimestru arata o descrestere grava, probabil de aproape 10%, in al treilea trimestru inca vom vedea o crestere negativa.

Probabil ca in trimestrul al patrulea din 2009 sau in primul trimestru din 2010 vom vedea si o revenire a cresterii", a spus Jeffrey Franks.

FMI a revizuit prognoza pentru contractia economiei Romaniei in acest an la 8-8,5%, de la estimarea anterioara de 4,1%, "ceea ce reprezinta o recesiune severa", a declarat luni seful misiunii FMI.

El a precizat ca scaderea economiei din primul trimestru, cu 6,2%, a fost "mai mare decat estimam, iar al doilea trimestru, la momentul in care datele vor veni, vor fi mult sub asteptari".

Totodata, Franks considera ca, in 2010, economia Romaniei ar putea inregistra o crestere cuprinsa intre 0,5% si 1%.

Atingerea tintei de deficit bugetar de 3% din PIB in 2011, necesara pentru adoptarea monedei europene conform calendarului deja asumat de Romania, este conditionata de rapiditatea cu care cresterea economica va fi reluata, a mai spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, la The Money Channel.

"Daca se reintoarce cresterea economica repede, atunci un deficit bugetar de 3% din PIB in 2011 este credibil, dar, daca nu, tinta poate nu va mai fi reala.

Am vazut insa tari care si-au redus deficitul bugetar cu 3 puncte procentuale (din PIB, n.r.) intr-un an", a spus Franks.

In acelasi timp, Franks a atras atentia ca urmatoarele transe din imprumutul extern al Romaniei ar putea fi periclitate daca deficitul bugetar de la finalul lui 2009 nu va fi in conformitate cu noua tinta stabilita cu autoritatile romane, de 7,3% din PIB.

Pentru 2010, oficialii FMI au precizat ca se asteapta la o reducere a deficitului public sub 6% din PIB.

Reprezentantul FMI a subliniat ca respectarea tintei pe 2009 se poate atinge prin reducerea cheltuielilor sau majorarea veniturilor, mentionand ca Guvernul a purtat discutii si despre posibilitatea concedierii unor bugetari.

Pe de alta parte, Franks sustine ca, tinand cont de contextul actual al economiei, Romania nu are nevoie de o prelungire a imprumutului sau de majorarea acestuia.

Potrivit programului de convergenta inaintat de guvernul roman, autoritatile s-au angajat sa reduca deficitul bugetar spre 3% din PIB in 2011, astfel incat nivelul sa fie in conformitate cu limitele impuse prin Tratatul de la Maastricht si Romania sa poata intra in ERM-2, zona de asteptare pentru adoptarea euro, in 2012.

Nerespectarea calendarului ar putea duce la amanarea aderarii Romaniei la euro, prevazuta pentru 2014. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1488 ori
Citeste mai multe despredeficit economie fmi pib romania