Franks: FMI nu va amana urmatoarea transa, daca Guvernul va lua masurile convenite

Sambata, 08 Mai 2010, ora 11:13
1158 citiri
Franks: FMI nu va amana urmatoarea transa, daca Guvernul va lua masurile convenite

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat vineri seara ca Fondul nu va avea niciun motiv pentru amanarea urmatoarei transe de 850 de milioane euro daca toate masurile anuntate de oficialii romani pentru reducerea cheltuielilor vor fi adoptate "asa cum trebuie", informeaza NewsIn.

"Daca toate (masurile - n.r.) vor fi luate asa cum trebuie, nu cred ca va fi o amanare a transei", a precizat Jeffrey Franks dupa negocierile purtate vineri cu reprezentantii Ministerului de Finante.

Presedintele Traian Basescu a precizat, joi, ca urmatoarea transa de la FMI va fi virata in iulie, si nu in a doua parte a lunii iunie, cum s-ar fi intamplat in mod normal, pentru a da timp Guvernului sa probeze ca este angajat sa ia masurile convenite.

"Nu am convenit astazi cu Fondul care vor fi benchmark-urile inainte de eliberarea transei urmatoare.

In mod normal, transa urmatoare trebuia eliberata in partea a doua a lunii iunie, dar, cu certitudine, vor fi introduse benchmark-uri care vor face ca transa urmatoare de la Fond sa intre in luna iulie, pentru a da timp Guvernului sa probeze ca este angajat sa isi ia masurile pe care le convenim", a precizat Basescu, joi, in cadrul unei declaratii de presa ulterioare intalnirii cu delegatia FMI.

In ceea ce priveste masurile de reducere a cheltuielilor anuntate de seful statului, Jeffrey Franks a afirmat ca "presedintele Traian Basescu a stabilit o serie de masuri ambitioase de care Romania are nevoie la momentul actual" si ca "nu vor fi masuri adiacente" fata de cele anuntate, intrucat cele facute publice de presedinte "sunt suficiente".

Franks a adaugat ca "echipa tehnica a FMI va lucra si maine (sambata - n.r.) pentru a finaliza pachetul complet de masuri" ce vor fi cuprinse in scrisoarea suplimentara la acordul cu Fondul.

Misiunea FMI este prezenta in Romania pentru a patra evaluare trimestriala, de care depinde acordarea celei de-a cincea transe, in valoare de 850 milioane euro.

Romania a negociat anul trecut un pachet de asistenta financiara de aproape 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare pentru a rezista pe perioada crizei.

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#fmi, #franks, #guvern, #masuri , #stiri FMI