Franks FMI: implementati reforme structurale

Marti, 11 Mai 2010, ora 14:24
1471 citiri
Franks FMI: implementati reforme structurale

Competitivitatea economiei romanesti a crescut cu circa 15% ca urmare a deprecierii leului in contextul crizei, insa acum, dupa stabilizarea monedei nationale si a sistemului financiar, Guvernul trebuie sa implementeze reforme structurale pentru a continua trendul, considera Jeffrey Franks, precizeaza Mediafax.

"Romania a suferit o depreciere semnificativa a monedei nationale in contextul crizei. Aceasta presiune in jos asupra monedei a reflectat, desigur, unele efecte negative ale crizei, dar a avut efectul pozitiv de a face exporturile romanesti mai competitive. In concluzie, competitivitatea a crescut cu aproximativ 15% ca rezultat al unei monede mai depreciate.

Conditia cheie pentru viitor, acum ca moneda s-a stabilizat si pietele financiare din Romania s-au stabilizat, este ca guvernul sa implementeze reforme structurale pentru a face economia mai eficienta, mai flexibila si mai productiva, factori care ar produce mai multa competitivitate", a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu publicat de Fond.

Potrivit lui Franks, programul economic atasat acordului de imprumut extern al Romaniei de la FMI si UE cuprinde cateva actiuni care ar ajuta in zona competivitiatii, oficialul mentionand "masuri care vor inlesni investirea de fonduri structurale de la Uniunea Europeana".

Totodata, Franks noteaza, ca masuri de imbunatatire a competitivitatii economice, repornirea de catre guvern a programului de privatizare, dar si masuri de crestere a eficientei sectorului public.

"Aceste politici vor ajuta la cresterea productivitatii economice, astfel incat, odata cu stabilizarea relansarii economice europene, Romania sa fie bine pozitionata pentru a castiga cat mai mult de pe urma ei", a afirmat Franks.

O misiune FMI s-a aflat in ultimele doua saptamani la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza acordul stand-by incheiat in primavara anului trecut, principala tema de discutie reprezentand-o politica fiscala si reducerea deficitului bugetar, in conditiile revizuirii in jos a prognozei de crestere economica pentru 2010 si a unei performante slabe la nivelul veniturilor bugetare incasate in primul trimestru.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.

Franks precizeaza, in interviul publicat marti, ca FMI a propus solutii de reducere a deficitului mai echilibrate intre masuri de crestere a venitului si de scadere a cheltuielilor, insa ca autoritatile romane au optat pentru reducerea cheltuielilor.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#competitivitate, #fmi, #masuri, #reforme, #relansare, #romania , #stiri FMI