Franks (FMI): bugetul pe 2010 este "realist"

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 00:32
1683 citiri
Franks (FMI): bugetul pe 2010 este "realist"

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti, dupa discutiile de la Ministerul Finantelor, ca bugetul pe 2010 prezentat de autoritatile romane este unul "foarte realist" si ca tinta de deficit asumata de guvern, de 5,9% din PIB, poate fi atinsa.

"In acest moment, provocarea este ca acest buget sa fie trimis cat mai repede in Parlament pentru a fi aprobat. Este un buget foarte realist, cu un deficit de 5,9% din PIB", a afirmat Franks.

El a mentionat ca delegatia Fondului Monetar International va reveni la Bucuresti in luna ianuarie, iar daca bugetul va fi aprobat, "ne vom misca cat de repede", fara a preciza, insa, daca transa a treia ar putea fi acordata in luna ianuarie.

Reprezentantul FMI a afirmat ca exista posibilitatea ca transa a patra ar putea fi acordata mai devreme decat se stabilise initial, respectiv luna martie 2010, insa nu exista nicio certitudine. "Nu e o certitudine, este o posibilitate", a afirmat Franks.

O echipa restransa a FMI se afla de luni la Bucuresti pentru discutii cu Finantele pe tema bugetului de stat pe 2010 si pentru a pregati o noua misiune completa de evaluare a Fondului, ce ar putea sosi in ianuarie, dupa formarea guvernului si elaborarea programului de guvernare.

Premierul in exercitiu Emil Boc a declarat luni ca sunt sanse mari ca Romania sa primeasca cea de-a treia transa de la FMI in luna ianuarie, sau chiar transele trei si patru, si a dat asigurari ca sunt bani pentru plata salariilor si pensiilor in luna decembrie.

Ultima misiune a FMI in Romania, de la inceputul lunii noiembrie, a plecat fara o decizie clara, in conditiile instabilitatii politice, institutia asteptand formarea unui nou guvern la Bucuresti pentru a trimite o noua misiune, in urma careia sa poata decide acordarea celei de-a treia transe, in valoare de 1,5 miliarde euro.

Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria declara pe 19 noiembrie ca, "in cazul in care criza politica se prelungeste si finalizarea celei de-a doua evaluari a FMI se amana pentru luna ianuarie", este posibil ca transele a III-a si a IV-a sa fie livrate impreuna in luna martie.

FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la data formarii unui nou guvern.

Si Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti. 

#buget, #fmi, #franks, #imprumut , #stiri FMI