Franks: ajustarea sectorului public se va realiza

Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 23:19
1438 citiri
Franks: ajustarea sectorului public se va realiza

Ajustarea sectorului public din Romania dureaza mai mult in contextul in care intr-o democratie este nevoie de timp pentru discutii si dezbateri, dar se va realiza, considera seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, potrivit Mediafax.

"Cred ca trebuie sa distingem intre problema birocratiei si procesul natural al democratiei. Intr-o dictatura poti lua masuri foarte rapide cu privire la ce vrei sa faci. Dar dictatura are multe dezavantaje si stiti asta in Romania.

Democratia poate fi un proces mai lent, mai complex, dar in final este un proces mult mai reprezentativ", a declarat Franks in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de ProTV. El a precizat ca este nevoie de rabdare pentru ca diferitele partide politice sa isi exprime opiniile, dar si pentru dezbaterea si discutia legilor.

Franks a aratat ca politicienii romani au aratat ca au nevoie de timp pentru discutarea si dezbaterea schimbarilor legislative sustinute de FMI, chiar daca le sprijina, si considera ca oficialii au dreptate in aceasta privinta.

"Poate lua mai mult timp sectorului public sa se ajusteze, dar se va ajusta", a continuat oficialul FMI. El a explicat ca sectorul finantelor publice este o zona care implica obligatoriu politicul si analize tehnice, fiind un proces mult mai complicat decat zona privata pentru ca nu exista un director general care poate sa decida ce vrea.

Totodata, Franks a notat ca oficiali ai FMI lucreaza cu Guvernul pentru adoptarea mai multor legi care fac parte din programul economic cuprins in acordul semnat de Romania. "Nu exista o anumita lege privind concedierile.

Exista legea responsabilitatii fiscale, a salarizarii unice. In plus, anticipam o noua legislatie pentru relatiile financiare cu administratiile locale", a spus seful misiunii FMI care a negociat acordul stand-by incheiat cu autoritatile romane.

El a precizat ca prin legislatia privind administratiile locale se incearca imbunatatirea transparentei si monitorizarea platilor Guvernului catre administratiile locale, pentru a se asigura ca banii sunt utilizati eficient. Franks a mentionat ca va exista si o legislatie care va ajuta la imbunatatirea colectarii taxelor existente.

Totodata, oficialul FMI a reiterat ca Fondul incearca sa discute cu Guvernul despre optiunile pentru reducerea deficitului bugetar, dar ca nu impune o anumita solutie.

Franks a aratat ca Guvernul poate alege intre reducerea sau controlul cheltuielilor publice si o masura de majorare a taxelor, dar ca decizia apartine oficialilor romani. Romania s-a angajat in acordul cu FMI ca va reduce deficitul bugetar de la peste 7% din PIB anul trecut la 6% din PIB in 2010 si la sub 3% din PIB pana in 2012.

Romania are un acord stand-by pe doi ani cu FMI, semnat in martie 2009, pentru un imprumut de 12,95 miliarde de euro de la institutie. La program mai participa UE, BM, BERD si BEI, valoarea totala a creditului extern angajat de Romania de la institutiile financiare internationale fiind de 19,95 miliarde euro. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#franks, #ajustare, #sector public, #fmi, #franks , #stiri FMI