Franks: acordul cu bancile nu va mai fi necesar

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 13:40
955 citiri
Franks: acordul cu bancile nu va mai fi necesar

Acordul privind mentinerea capitalului bancilor in Romania este unul temporar si probabil nu va mai fi necesar intr-un an si jumatate, iar odata cu revenirea economiei institutiile financiare ar putea chiar sa-si creasca voluntar expunerea, considera seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, potrivit Mediafax.

"Asteptarile noastre in ceea ce priveste initiativa de la Viena au fost ca aceasta sa fie o masura temporara si, intr-un final, nu vom mai avea nevoie de ea, pentru ca bancile vor dori chiar in mod voluntar sa-si creasca esxpunerea. Si cred ca ne apropiem de acel punct. Nu doar in Romania, ci in multe tari care au participat la initiativa de la Viena", a declarat la Washington pentru MEDIAFAX Jeffrey Franks. 

Intalnirile legate de expunerile bancilor au loc o data la sase luni, Franks a precizat ca la urmatoarea intalnire vor fi puse in discutie limitele din acord.

"La urmatoarea intalnire semestriala vom discuta cu bancile. Mai sunt necesare limite? Este timpul sa ridicam limitele pentru ca tara merge bine si bancile isi tin banii in tara? Este nevoie sa ajustam limitele?

Vom analiza situatia de la caz la caz la fiecare sase luni. Ma astept ca peste un an si jumatate sa nu mai fie nevoie de acord", a afirmat oficialul FMI.

Franks a aratat ca, odata ce economia isi revine, reapar si oportunitati pentru banci de a credita si de a face profit.

"Bancile vor sa faca profit, sa crediteze, iar Romania este o tara care are un viitor stralucit. Va creste foarte mult.

Cresterea medie in Romania in urmatorii 10 sau 20 de ani va fi cu mult peste media Uniunii Europene datorita procesului de recuperare a decalajelor", a continuat seful misiunii FMI.

Franks a avertizat insa ca Romania va avea o economie competitiva doar daca va realiza reformele structurale necesare.

El a spus ca sunt tari ale caror economii stagneaza din cauza politicilor inadecvate, desi au un potential foarte mare de dezvoltare.

"Aceasta este in prezent provocarea pentru Romania. Trebuie ca politicile sa fie la locul lor astfel incat tara sa devina un loc atractiv pentru a-ti plasa banii, pentru a investi si pentru a creste", a conchis Franks.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#franks, #fmi, #acord, #banci, #economie, #criza , #stiri FMI