Fondul UE pentru stabilitatea zonei euro, operational

Vineri, 06 August 2010, ora 16:34
1541 citiri
Fondul UE pentru stabilitatea zonei euro, operational

Fondul Uniunii Europene (UE), care poate pune la dispozitia statelor din zona euro pana la 440 de miliarde de euro pentru stabilizare financiara, a devenit operational, au anuntat, vineri, oficiali europeni, potrivit Mediafax.

Intrucat pietele financiare isi revin dupa criza datoriilor suverane, si chiar si Grecia primeste aprecieri pozitive din partea UE si Fondului Monetar International (FMI), exista sperante ca programul de sute de miliarde de euro nu va fi folosit.

Programul, numit Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara, a fost convenit de liderii europeni in iunie si prevede participarea tuturor celor 27 de state membre.

Acesta a devenit operational miercuri, dupa ce Italia si-a confirmat angajamentul de a participa prin acordarea de garantii in caz de necesitate.

"Sunt multumit ca statele zonei euro au facut si ultimii pasi necesari pentru a infiinta Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara.

Acesta este complet operationala acum si poate, daca devine necesar, sa emita obligatiuni prin intermediul autoritatilor financiare din Germania", a afirmat directorul general al fondului, Klaus Regling.

Fondul nu a primit inca rating din partea agentiilor de evaluare financiara, esential pentru a determina costul la care se va imprumuta daca va fi necesar.

Analistii se asteapta la un rating "AAA", la fel ca cel al Comisiei Europene.

Liderii europeni si reprezentantii Fondului Monetar International au anuntat in iunie ca vor sprijini cu pana la 750 de miliarde de euro statele europene cu dificultati financiare.

Astfel, din contributia UE de 500 de miliarde de euro, 440 de miliarde de euro sunt destinate tarilor din zona euro, 60 de miliarde de euro statelor comunitare din afara uniunii monetare, in timp ce FMI va contribui cu 250 de miliarde de euro. 

#euro, #fon, #ue, #zona , #stiri FMI