Fondul Monetar International avertizeaza ca inflatia ameninta cresterea economica a Rusiei

Vineri, 29 August 2008, ora 08:53
1078 citiri
Fondul Monetar International avertizeaza ca inflatia ameninta cresterea economica a Rusiei

Presiunile inflationiste ameninta perspectiva de crestere economica a Rusiei, a anuntat joi Fondul Monetar International (FMI), care sugereaza autoritatilor sa majoreze dobanda de politica monetara si sa permita aprecierea monedei nationale, relateaza Reuters. "Cresterea preturilor in Rusia depaseste cu mult nivelul ce ar putea fi pus pe seama scumpirii energiei si a alimentelor pe plan nondial si ar putea depasi tinta de inflatie a autoritatilor in mod semnificativ", se arata intr-un comunicat al FMI , dupa o serie de consultari cu autoritatile rusesti.


Mixul actual de politici macroeconomice din Rusia, in special cresterea cheltuielilor guvernamentale, contribuie la supraincalzirea economiei, au adaugat reprezentantii FMI.


In plus, politica de a limita aprecierea monedei prin interventii in piata accentueaza presiunea pe partea cererii, mai considera institutia.

Managementul eficient si scumpirea petrolului au facut ca Rusia sa inregistreze o rata anuala de crestere economica de peste 8%. In acelasi timp insa, rata anuala a inflatiei a depasit 15% in iunie, arata FMI.