FMI vrea imbunatatirea legii salarizarii unice

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 17:57
2559 citiri
FMI vrea imbunatatirea legii salarizarii unice

FMI va solicita guvernului imbunatatirea legii salarizarii unice, care trebuie sa devina mai transparenta si mai usor de implementat, iar eliberarea urmatoarelor transe din imprumut depinde de raspunsul autoritatilor, a spus reprezentantul Fondului in Romania, Tonny Lybek, pentru The Money Channel, informeaza NewsIn.

Legea unitara a salarizarii in sistemul bugetar "este un pas in directia potrivita, dar nu este niciun secret ca institutiile financiare internationale simt ca exista loc pentru imbunatatiri. (...) Am vrea o lege a salarizarii simple, care sa fie usor de implementat, dar care sa poate sa fie modificata, mai transparenta. Aceasta transparenta nu a fost realizata integral, mai exista loc de imbunatatire", a spus miercuri Lybek.

Acesta a precizat ca reprezentantii FMI vor discuta cu autoritatile romane in cadrul urmatoarei intalniri pe tema imbunatatirii legii unitare a salarizarii, in conditiile in care aceasta reprezinta "un pilon pentru bugetul viitor".

"Vom discuta acest lucru la urmatoarea runda de discutii, pentru ca mai exista o serie de legislatii care urmeaza sa fie adoptate anul viitor si ne vom uita foarte atent la detalii. (...) Exista foarte multe detalii si le vom discuta cu autoritatile, cand vom revizui implementarea legislatiei", a mai spus Lybek, potrivit traducerii The Money Channel.

In acelasi timp, el a mentionat ca biroul din Romania al FMI va analiza impactul legii asupra bugetului de stat si va face recomandari board-ului FMI, care va lua, insa, decizia finala "daca va continua sau nu acordul".

"Doar daca vor raspunde pozitiv acestor revizuiri vor fi eliberate si celelalte transe", a avertizat reprezentantul Fondului.

Pe de alta parte, Lybek a mentionat ca guvernul roman a facut eforturi pentru a face fata provocarilor fiscale, dar "e nevoie sa fie facute mai multe lucruri".

Totodata, reprezentantul FMI in Romania a mentionat, in privinta evolutiei economiei, ca exista semne pozitive din partea exporturilor, dar va fi nevoie de mai mult timp pentru reluarea cererii interne.

"Cred ca (scaderea economica cu, n.r.) 8,5% este o cifra medie, foarte buna, de estimare. Exista riscuri de ambele parti, trebuie sa ramanem obiectivi", a mai spus Lybek.

Guvernul si-a asumat saptamana trecuta raspunderea pe Legea salarizarii unice, insa PNL si UDMR au depus o motiune de cenzura, criticand prevederile actului normativ, astfel ca, tehnic, textul nu este inca adoptat. Motiunea va fi supusa dezbaterii si votului joi. Daca aceasta este respinsa, legea merge spre promulgare la presedinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#fmi, #guvern, #legea, #salarizarii, #transe, #unice , #stiri FMI