FMI vrea ca guvernul sa gaseasca solutii suplimentare daca a ratat tinta de arierate din septembrie

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 16:35
1259 citiri
FMI vrea ca guvernul sa gaseasca solutii suplimentare daca a ratat tinta de arierate din septembrie

Guvernul roman va trebui sa gaseasca solutii suplimentare in cazul in care tinta pentru nivelul arieratelor de la 30 septembrie nu va fi indeplinita, a declarat vineri seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, informeaza NewsIn.

"Vom continua sa lucram asupra strategiilor pe arierate, dar daca tinta nu va fi indeplinita nici la a doua evaluare, acest lucru va reprezenta o problema si va trebui sa gasim o solutie", a afirmat Franks.

"Boardul FMI accepta ratarea unei tinte numai daca se iau masuri pentru imbunatatirea situatiei, respectiv un control financiar mai bun. Problema legata de companiile publice trebuie sa fie rezolvata", a subliniat el.

Anterior, Franks a precizat ca FMI nu a primit datele finale pentru arieratele statului la 30 septembrie 2009, insa "cel mai probabil", tinta pe acest segment nu a fost indeplinita de autoritatile romane.

Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI, in noua scrisoare de intentie din vara, sa readuca nivelul arieratelor la nivelul de la finalul anului trecut pana la finalul lunii septembrie, arata documentul publicat de FMI.

"Criteriile de performanta stabilite in privinta modificarii arieratelor la platile guvernului au ca scop sa nu mai permita acumularea de noi arierate si sa fie eliminate in perioada programului. In caz de nevoie, guvernul va lua masuri de corectare pentru a evita acumularea de noi arierate la plati", se spune in scrisoarea de intentie.

Astfel, FMI a impus Romaniei sa readuca pana la finalul lui septembrie arieratele la nivelul din decembrie 2008, de 1,06 miliarde lei, dupa ce tinta de la jumatatea anului a fost ratata.

Arieratele erau in iunie 2009 cu 490 milioane lei mai mari decat la finalul anului trecut, obiectivul fiind sa ramana la fel. In noua varianta a acordului, arieratele ar fi trebuit, astfel, sa scada cu 490 milioane lei in intervalul 30 iunie - 30 septembrie.

Pentru finalul acestui an, tinta este de a reduce arieratele cu 150 milioane lei fata de soldul de la finalul anului trecut, urmand ca, pana in decembrie 2010, cea mai mare parte a arieratelor sa fie eliminata - cu 910 milioane lei, din soldul de referinta, de 1,06 miliarde lei.

Arieratele sunt definite, dupa standardul european ESA 95 privind cheltuielile publice, ca fiind platile intarziate cu peste 90 de zile fata de scadenta.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, # arierate, # cheltuieli, # masuri , #stiri FMI