FMI vede cresterea economica a Romaniei la 6,5% in acest an

Marti, 13 Februarie 2007, ora 14:16
1022 citiri

Cresterea economica a Romaniei se va mentine ridicata in acest an, la 6,5%, dar inflatia va depasi tinta Bancii Nationale a Romaniei, iar deficitul de cont curent va ramane la niveluri inalte, a declarat marti, reprezentantul regional pentru Romania si Bulgaria al Fondului Monetar International (FMI), Juan Jose Fernandez-Ansola.

El a precizat ca acestea sunt estimari preliminare, concluziile urmand sa fie formulate de misiunea FMI care se va afla in Romania, in perioada 21 februarie-7 martie, pentru consultarile macroeconomice anuale cu autoritatile de la Bucuresti.

"Economia Romaniei inregistreaza ritmuri alerte de crestere, putem spune peste potential. Riscurile sunt generate de deficitul de cont curent, prognozat pentru acest an la 12% din PIB si de eventuale presiuni inflationiste. Semne de supraincalzire a economiei ar putea veni din partea cererii, care duce la adancirea deficitului comercial", a spus Fernandez-Ansola.

O economie care creste intr-un ritm extrem de accelerat ar putea genera probleme, in timp.

"Situatia este similara cu o masina care merge prea repede si care nu mai poate fi stapanita. Economia merge foarte bine, insa spre limita, iar situatia trebuie administrata atent", a afirmat reprezentantul FMI.

In ceea ce priveste inflatia din 2006, de 4,87%, Fernandez-Ansola a atras atentia ca aceasta a fost ajutata de performantele foarte bune ale agriculturii si de reducerea preturilor la alimente.

"Incetinirea ritmului de crestere a preturilor a fost sustinuta de elemente care nu au un caracter permanent, precum agricultura. Evolutia din acest an va depinde si de politicile implementate de autoritati", a explicat oficialul.

In opinia lui Fernandez-Ansola, trebuie acordata atentie si inflatiei de baza, care se pastreaza constant la 5%, nu numai celei headline (rezultata din indicele preturilor de consum - n.r.). Mentinerea constanta a inflatiei de baza poate sugera existenta unor presiuni inflationiste, a completat reprezentantul FMI.

"Exista riscul ca daca presiunile pe inflatia de baza se mentin, iar dobanda este redusa pentru cea headline, sa fie nevoie de o crestere a dobanzilor. Acesta este riscul pe care si l-a asumat Banca Nationala a Romaniei prin reducerea ratei dobanzii de politica monetara", a spus Fernandez-Ansola.

Cresterea economica a fost de circa 8% anul trecut, potrivit estimarilor oficiale. Banca centrala are o tinta de inflatie de 4% pentru acest an, cu un interval de variatie de un punct procentual.

Ultima vizita in Romania a expertilor FMI a avut loc in octombrie 2006.

Intre 21 februarie si 7 martie, misiunea FMI se va intalni cu reprezentanti ai Guvernului, Parlamentului, ai sindicatelor, sectorului financiar, academicieni.

Consultarile din acest an se vor axa pe identificarea mijloacelor de crestere economica sustenabila, neinflationista si de obtinere a avantajelor generate de aderarea la UE.

Negocierile pentru continuarea acordului cu FMI semnat in iulie 2004 au esuat in octombrie 2005, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare internationale.

FMI a criticat politica bugetara a autoritatilor romane si a solicitat masuri de crestere a veniturilor si diminuare a cheltuielilor, pentru reducerea deficitului bugetar.

Acordul stand-by a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006, iar relatia Romaniei cu FMI continua prin colaborari curente cu expertii institutiei.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)