FMI va astepta semne clare de revenire inainte de a cere noi masuri de austeritate statelor ajutate

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 16:33
1379 citiri
FMI va astepta semne clare de revenire inainte de a cere noi masuri de austeritate statelor ajutate

Fondul Monetar International (FMI) va astepta aparitia unor semne clare de revenire globala a economiilor inainte de a solicita statelor pe care le ajuta implementarea unor noi masuri de austeritate, iar dupa trecerea crizei va cere in principal planuri pe termen mediu, nu actiuni imediate.

Politica actuala a Fondului este de a sustine dezvoltarea economica, dand o importanta mai redusa masurilor de austeritate, se arata intr-o analiza Reuters, precizeaza Mediafax.

Cerintele FMI pentru a interveni in ajutorul statelor cu probleme financiare sunt moderate, evitandu-se astfel dezaprobarea populatiei, care a criticat actiunile institutei financiare internationale in timpul crizelor din Asia.

Dupa un deceniu in care actiunile institutiei au avut o relevanta redusa, FMI a inceput sa iasa in evidenta anul trecut, acordand imprumuturi mai multor state est-europene confruntate cu probleme, printre care Letonia, Ungaria, Romania, Serbia si Ucraina.

Economiile majoritatii statelor din Europa de Est ar putea sa scada cu cel putin 6% in acest an, si cu pana la 18% in cazul Letoniei.

In aceste conditii, FMI asteapta semne clare de revenire a economiilor, noteaza Reuters. "Suntem foarte prudenti in a anunta sfarsitul declinului economic, inceputul revenirii sau momentul implementarii masurilor post-criza.

Decizia apartine fiecarui stat in parte", a declarat directorul departamentului pentru Europa al FMI, Marek Belka.

Oficialul a precizat ca Fondul este atent la evolutia economiei din Europa de Vest. Institutia considera, de asemenea, ca ritmurile de relansare a economiilor din Europa de Est pot accelera, odata cu sfarsitul crizei.

"Atunci putem spera sa observam imbunatatiri vizibile in politicile fiscale", a spus Belka.

Belka a avertizat ca guvernele din Europa de Est se vor confrunta cu factori externi mai duri, precum precautia investitorilor, ceea ce ar putea determina statele ajutate de FMI sa lanseze planuri fiscale pe termen mediu pentru a avea o pozitie mai buna cand se vor reintoarce pe pietele internationale.

Analistii considera ca strategia FMI este riscanta din cauza unor posibile incetiniri in implementarea reformelor de care statele emergente au nevoie pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare al tarilor din Europa de Vest. Aceste riscuri sunt provocate de incertitudinile politice din regiune.

#fmi, # revenire, # economie, # masuri, # criza , #stiri FMI