FMI va acorda o noua transa de imprumut Greciei

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 23:33
1237 citiri
FMI va acorda o noua transa de imprumut Greciei

Delegatiile Uniunii Europene si FMI in Grecia au aprobat, vineri, deblocarea unei noi transe de imprumut, de 15 miliarde euro, dar considera ca progresele sunt prea lente si au cerut autoritatilor de la Atena sa accelereze reformele pentru a respecta programul de sustinere financiara, informeaza Mediafax. 

Grecia a redus cheltuielile publice, a inghetat pensiile si a majorat impozitele, in conformitate cu termenii acordului de 110 miliarde de euro convenit in mai 2010 pentru evitarea falimentului, transmite Reuters.

Reprezentantii institutiilor internationale au cerut, vineri, pe un ton mai ferm decat la inspectiile precedente, ca reformele structurale sa fie aplicate rapid in domenii precum administratia fiscala si sanatate, pentru asigurarea redresarii.

"Programul evolueaza in directia corecta, dar nu va pastra directia in lipsa unei accelerari semnificative a reformelor, care nu au ajuns la nivelul necesar pentru asigurarea redresarii", a declarat seful delegatiei FMI, Poul Thomsen.

In noiembrie, la aprobarea transei anterioare de ajutor, oficialii institutiilor creditoare au avut un ton mai optimist, afirmand ca in pofida ratarii tintelor anuale, din cauza revizuirii datelor statistice, Grecia a facut un efort bugetar urias si a respectat obiectivele aferente trimestrului al treilea.

Dupa ce Grecia a devenit primul stat din zona euro care a primit un ajutor financiar international, a urmat randul Irlandei, existand riscul ca problemele sa se extinda in Portugalia si Spania.

Multi analisti considera ca Grecia nu va putea sa administreze datoriile uriase, la incheierea programului de finantare de trei ani, si va trebui sa le restructureze, la un moment dat.

UE, FMI si autoritatile elene au exclus optiunea restructurarii datoriilor, dar sunt de acord ca trebuie facut ceva pentru evitarea unui varf al platilor in perioada 2014/2015.

Sunt analizate diferite optiuni, inclusiv extinderea perioadei de rambursare a imprumutului si sustinerea Greciei pentru rascumpararea datoriilor. Transa de imprumut de 15 miliarde de euro trebuie sa fie aprobata de ministrii de Finante din zona euro si boardul FMI. 

#imprumut fmi, #grecia, #bani ue , #stiri FMI