FMI trece la a doua runda de evaluare a Romaniei

Marti, 19 Iulie 2011, ora 12:28
1170 citiri
FMI trece la a doua runda de evaluare a Romaniei

Jeffrey Franks se intoarce maine la Bucuresti pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania, conform NewsIn.

Vizita FMI va fi comuna cu a unor echipe din partea Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

"Misiunea se va intalni cu autoritatile si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile. Se asteapta ca misiunea sa-si prezinte concluziile la sfarsitul vizitei", se mai arata in comunicat.

Consiliul Director al FMI a finalizat, la sfarsitul lunii iunie, prima evaluare a performantei economice din Romania in cadrul acordului stand-by, analiza ce permite plata imediata a 481 milioane euro, insa autoritatile romane au anuntat ca nu vor folosi banii.

"Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a finalizat prima evaluare a performantei economice din Romania in cadrul unui program stand-by de 24 de luni.

Finalizarea evaluarii permite plata imediata a 481 milioane euro sau aproximativ 683 milioane dolari. Autoritatile au decis sa trateze acordul ca pe unul preventiv si au informat FMI ca nu intentioneaza sa acceseze fondurile", se arata intr-un comunicat publicat de FMI, ca urmare a discutiilor Comitetului Director cu privire la Romania, care au avut loc pe 27 iunie.

Acordul stand by a fost aprobat in 25 martie, cu o valoare de 3,5 miliarde euro sau aproximativ 4,9 miliarde dolari si a intrat in vigoare pe 31 martie.

"Romania a avut un start puternic in conformitate cu noul aranjament. Toate obiectivele programului au fost indeplinite, subliniind angajamentul autoritatilor de a continua reforma.

Reforme dificile, fiscale si structurale, puse in aplicare in trecut au ajutat la reinstaurarea increderii si stabilitatii, iar economia a inceput sa-si revina dupa recesiunea profunda din 2009-2010.

Eforturi suplimentare sunt acum necesare pentru punerea in aplicare a reformelor structurale profunde si cu provocari in sectorul intreprinderilor de stat, in scopul de a pastra avantajele economice obtinute din reformele anterioare si de a spori oportunitatile de investitii si crestere economica", a declarat managing director si presedintele in exercitiu, John Lipsky.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fmi vizita, #sef fmi, #franks, #delegatie fmi, #acord romania fmi , #stiri FMI