FMI: Statele G20 vor reusi sa sporeasca avansul economiei mondiale cu doua puncte procentuale

Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 14:00
1574 citiri
FMI: Statele G20 vor reusi sa sporeasca avansul economiei mondiale cu doua puncte procentuale

Fondul Monetar International este increzator ca statele G20 isi vor indeplini obiectivul de a spori avansul economiei mondiale cu doua puncte procentuale, a afirmat duminica directorul general al FMI, Christine Lagarde, intr-un interviu acordat CNBC.

'Acesta este un angajament, este un obiectiv. Faptul ca ministrii de Finante si-au luat un angajament global, de a lua masuri pentru a stimula cresterea Produsului Intern Brut pana in 2018, este un indiciu solid ca ei isi vor atinge obiectivul unui avans de doua puncte procentuale pana la viitorul summit de la Brisbane (Australia), din luna noiembrie', a declarat Christine Lagarde la reuniunea G20 (organism care regrupeaza atat cele mai dezvoltate state ale lumii cat si cele mai mari economii emergente).

In timp ce in comunicatul publicat duminica la finalul reuniunii de la Cairns a ministrilor de Finante si ai guvernatorilor bancilor centrale din G20 se arata ca 'in timp ce ritmul de crestere al economiilor avansate este inegal si ramane sub cel necesar pentru generarea de locuri de munca, economia mondiala inca se confrunta cu o slabiciune persistenta a cererii si cu constrangeri in ceea ce priveste furnizarea, aceste evolutii afectand redresarea', seful FMI crede ca liderii G20 sunt capabili sa rezolve aceste probleme.

'Ingrijorarea cheie pe care o are toata lumea in acest moment este: 'ce ritm de ritm de crestere va reusi sa ofere acele locuri de munca in intreaga lume de care este disperata nevoie, mai ales pentru tineri?'. Sunt multe de spus pe marginea acestui subiect dar sunt convinsa ca liderii vor reusi sa identifice reformele necesare pietei fortei de munca care sa stimuleze cresterea si formarea de noi locuri de munca', sustine directorul general al Fondului Monetar International.

Pe fondul cererilor privind necesitatea ca unele state membre ale G20 sa faca mai multe eforturi pentru a sprijini cresterea, in special Germania, Lagarde a afirmat ca fiecare tara trebuie sa-si indeplineasca obligatiile ce-i revin: 'Ceea ce am invatat este ca fiecare tara are propria se confrunta cu problemele ei specifice si trebuie adoptate masurile adecvate in fiecare situatie. O tara ca Germania inregistreaza cu siguranta excedent si are un buget echilibrat. Si-a luat angajamentul sa investeasca in infrastructura, ceea ce este cu siguranta necesar, iar situatia economiei ii permite sa faca asta si sa ajute zona euro'.

#lagarde fmi, #economie mondiala FMI , #stiri FMI