FMI: Statele emergente ar putea iesi primele din criza

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 09:16
1386 citiri
FMI: Statele emergente ar putea iesi primele din criza

Pietele emergente vor fi primele care vor inregistra o redresare din criza economica mondiala actuala, dar numai daca nu vor ramane fara capital si acces la piete, a declarat marti, pentru Reuters, al doilea oficial al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky.

Rezolvarea problemelor sistemului financiar este primul lucru care trebuie facut pentru a pune capat crizei, a declarat directorul adjunct al FMI, John Lipsky, cu ocazia unei conferinte de la Viena.

"In primul rand, ne asteptam sa vedem (o redresare in) pietele emergente, daca acestea pot obtine sprijin", a spus Lipsky. "Aceste tari au elementele fundamentale necesare pentru a inregistra o crestere buna, atat timp cat nu sunt lipsite de capital si de piete", a adaugat oficialul.

Lipsky a mai spus ca a fost incurajat de faptul ca a observat o buna constientizare a problemelor la reuniunea ministrilor de finante din tarile grupului informal G20, de la sfarsitul saptamanii trecute.

"Dupa cum am observat la reuniunea ministeriala G20 din Anglia de la sfarsitul saptamanii trecute, a existat un consens real si o buna constientizare a nevoii de a se asigura ca pietele emergente nu raman fara capital", a spus el.

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a avertizat la sfarsitul saptamanii trecute ca economia mondiala s-ar putea comprima anul acesta, intr-o "Mare Recesiune", iar Lipsky a spus ca aceasta evolutie ar putea fi evitata doar prin solutionarea problemelor din sectorul bancar care au determinat criza economica mondiala.

"Unul dintre mesajele principale a fost ca nu este nevoie de stimuli fiscali doar in economiile avansate si in cele care isi pot permite sa procedeze astfel, dar ca restabilirea functionalitatii sistemului financiar este o conditie necesara pentru a reveni la crestere pe plan mondial", a explicat Lipsky.

FMI a anuntat ca are nevoie de o suma suplimentara de 250 miliarde dolari, pentru a-si dubla resursele ca sa ajute tarile emergente si pare a fi pe cale de a rezolva acest lucru, date fiind semnalele de la actionarii sai principali - Europa, Statele Unite si Japonia. Insa obtinerea de fonduri de la cei mai mari actionari ai Fondului evita chestiunea politica delicata de a acorda tarilor emergente o mai mare influenta asupra deciziilor Fondului.

Japonia a promis deja 100 miliarde dolari pentru FMI, iar Statele Unite si Uniunea Europeana au indicat ca ar putea furniza pana la 100 miliarde dolari fiecare. Aceste mari economii spera, insa, ca si statele cu rezerve valutare mari, mai ales China, vor contribui la resursele FMI.

Cu ajutorul acestor fonduri, FMI ar putea oferi garantii ca poate solutiona orice fel de probleme de lichiditate pe termen scurt.

"Deocamdata, credem ca acest lucru va da incredere ca FMI este in situatia in care poate raspunde oricaror consecinte pe termen scurt", a mai spus Lipsky. 

#capital, #criza, #fmi, #pietele , #stiri FMI