FMI: statele din zona euro ar trebui sa sprijine cresterea economica

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 11:19
1118 citiri
FMI: statele din zona euro ar trebui sa sprijine cresterea economica

Statele din zona euro ar trebui sa sprijine cresterea economica prin reforme vizand, printre altele, imbunatatirea competitivitatii, incurajarea investitiilor, utilizarea mai buna a fortei de munca sau consolidarea sistemului financiar, apreciaza economistii Fondului Monetar International (FMI), transmite Mediafax.

FMI indeamna, totodata, la imbunatatirea coordonarii politicilor la nivelul Uniunii Europene pentru sprijinirea reformelor, potrivit Reuters.

"In urma crizei, favorizarea cresterii este esentiala pentru a preveni ca somajul sa devina o problema pe termen lung si pentru a facilita revenirea la sustenabilitate fiscala.

Nu sunt scuze pentru productivitatea redusa a fortei de munca, o problema caracteristica in special Europei de Sud, dar si o provocare tot mai mare oriunde in alta parte", mentioneaza FMI.

Raportul Fondului vine in conditiile in care zona euro incearca sa previna intensificarea unei crize a datoriilor.

Irlanda negociaza, in prezent, cu Uniunea Europeana si FMI conditiile unui program de salvare.

Institutia financiara internationala subliniaza ca decalajul dintre Produsul Intern Brut pe cap de locuitor al zonei euro si cel al SUA a crescut de la inceputul anului 2008, iar uniunea monetara abia tine pasul cu Japonia, cu toate ca acest stat s-a confruntat cu o recesiune mai severa.

FMI apreciaza ca Europa de Sud trebuie sa se concentreze pe ameliorarea competitivitatii, iar unele state "de baza" din zona euro ar trebui sa promoveze o participare mai mare a fortei de munca si o deschidere mai larga a pietelor serviciilor.

#fmi, #state, #zona, #euro, #crestere, #economica , #stiri FMI