FMI: Statele din ECE nu vor intra in incapacitate de plata

Marti, 24 Februarie 2009, ora 10:20
1220 citiri
FMI: Statele din ECE nu vor intra in incapacitate de plata

Statele din Europa Centrala si de Est cele mai afectate de criza financiara globala nu vor intra in incapacitate de plata, a declarat seful departamentului pentru Europa al Fondului Monetar International (FMI), Marek Belka, citat de Reuters.

"Nu vad pericolul ca statele cu cele mai grave probleme financiare sa nu fie capabile sa-si plateasca datoriile", a declarat Belka in cadrul unui colocviu la Scoala pentru Afaceri Internationale a Universitatii George Washington, citat de Mediafax.

Valutele din Europa de Est s-au devalorizat semnificativ in raport cu euro, in ultima perioada, influentate de temerile ca statele din regiune se vor confrunta cu o criza financiara asemanatoare celei din anii '90 din Asia.

Opiniile oficialului FMI sunt impartasite de Anders Aslund, economist sef pentru Europa de Est, Ucraina si Rusia in cadrul Institutului Peterson.

"Este improbabil ca Ucraina sa intre in incapacitate de plata. Acest stat poate contracara efectele crizei financiare deoarece a luat masurile necesare din timp" a precizat Aslund, subliniind, insa, faptul ca Ucraina are nevoie de mai multe reforme sociale si economice.

Ungaria si Letonia se numara printre statele membre ale Uniunii Europene (UE), neincluse in zona euro, care au beneficiat de sprijinul FMI in ultimele luni.

Belka, fost premier al Poloniei in perioada 2004-2005, considera ca UE ar trebui sa cheltuiasca mai mult pentru a sustine statele membre cu probleme, atat din, cat si din afara zonei euro, informeaza Mediafax.

"Acesta ar trebui sa fie primul scut de aparare pe care trebuie sa-l foloseasca", a afirmat fostul premier. El a adaugat ca statele UE ar trebui sa consolideze sistemul de supraveghere pentru a indentifica eventualele probleme, iar Banca Centrala Europeana ar trebui sa deschida linii de swap tarilor pregatite sa adopte euro.

Comisarul pentru Afaceri Economice, Joaquin Almunia, a declarat, luni, ca UE ar putea fi nevoita sa ajutorul de urgenta pentru a acoperi un numar mai mare de state din Europa Centrala si de Est, care nu fac parte din zona euro.

Unii analisti si politicieni speculeaza ca Romania si Lituania ar putea fi urmatoarele state care solicita ajutor de la UE si FMI. Almunia n-a vehiculat, insa, niciun nume de stat.

#criza, #euro, #financiara, #fmi, #zona , #stiri FMI