FMI: Statele din ECE nu vor intra in incapacitate de plata

Marti, 24 Februarie 2009, ora 10:20
1220 citiri
FMI: Statele din ECE nu vor intra in incapacitate de plata

Statele din Europa Centrala si de Est cele mai afectate de criza financiara globala nu vor intra in incapacitate de plata, a declarat seful departamentului pentru Europa al Fondului Monetar International (FMI), Marek Belka, citat de Reuters.

"Nu vad pericolul ca statele cu cele mai grave probleme financiare sa nu fie capabile sa-si plateasca datoriile", a declarat Belka in cadrul unui colocviu la Scoala pentru Afaceri Internationale a Universitatii George Washington, citat de Mediafax.

Valutele din Europa de Est s-au devalorizat semnificativ in raport cu euro, in ultima perioada, influentate de temerile ca statele din regiune se vor confrunta cu o criza financiara asemanatoare celei din anii '90 din Asia.

Opiniile oficialului FMI sunt impartasite de Anders Aslund, economist sef pentru Europa de Est, Ucraina si Rusia in cadrul Institutului Peterson.

"Este improbabil ca Ucraina sa intre in incapacitate de plata. Acest stat poate contracara efectele crizei financiare deoarece a luat masurile necesare din timp" a precizat Aslund, subliniind, insa, faptul ca Ucraina are nevoie de mai multe reforme sociale si economice.

Ungaria si Letonia se numara printre statele membre ale Uniunii Europene (UE), neincluse in zona euro, care au beneficiat de sprijinul FMI in ultimele luni.

Belka, fost premier al Poloniei in perioada 2004-2005, considera ca UE ar trebui sa cheltuiasca mai mult pentru a sustine statele membre cu probleme, atat din, cat si din afara zonei euro, informeaza Mediafax.

"Acesta ar trebui sa fie primul scut de aparare pe care trebuie sa-l foloseasca", a afirmat fostul premier. El a adaugat ca statele UE ar trebui sa consolideze sistemul de supraveghere pentru a indentifica eventualele probleme, iar Banca Centrala Europeana ar trebui sa deschida linii de swap tarilor pregatite sa adopte euro.

Comisarul pentru Afaceri Economice, Joaquin Almunia, a declarat, luni, ca UE ar putea fi nevoita sa ajutorul de urgenta pentru a acoperi un numar mai mare de state din Europa Centrala si de Est, care nu fac parte din zona euro.

Unii analisti si politicieni speculeaza ca Romania si Lituania ar putea fi urmatoarele state care solicita ajutor de la UE si FMI. Almunia n-a vehiculat, insa, niciun nume de stat.

#criza, #euro, #financiara, #fmi, #zona , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc