FMI sprijina un plan de 250 miliarde dolari pentru cresterea rezervelor statelor membre

Luni, 20 Iulie 2009, ora 18:04
1606 citiri
FMI sprijina un plan de 250 miliarde dolari pentru cresterea rezervelor statelor membre

Fondul Monetar International (FMI) va vota, cel mai probabil in august, asupra unei propuneri privind utilizarea unor resurse pe care nu le-a folosit de 30 de ani, pentru cresterea rezervelor celor 186 de tari membre cu 250 miliarde dolari, in contextul crizei economice mondiale, scrie Reuters, informeaza NewsIn.

FMI a anuntat ca alocarea unica a Drepturilor Speciale de Tragere (DST) va duce la cresterea rezervelor economiilor din tarile emergente si in curs de dezvoltare, cu 100 miliarde dolari. Aproximativ 18 miliarde dolari vor merge catre tarile sarace, ceea ce reprezinta 20% din rezervele acestora.

Planul a fost aprobat in aprilie de Grupul celor 20, al celor mai importante state industrializate si emergente, ca mod de a injecta lichiditati in sistemul financiar global, intr-un moment in care rezervele internationale ale statelor sunt folosite pentru lupta impotriva crizei.

Votul asupra propunerii va avea loc in august, conform unor surse din FMI. Este nevoie de 85% din voturi pentru aprobarea masurii.

Pentru prima data in istoria Fondului, tarile dezvoltate vor primi marea parte a fondurilor alocate, pentru ca acestea detin o pondere mai mare in cadrul FMI.

De asemenea, li se va permite sa doneze sau imprumute cota lor de DST altor tari care se confrunta cu probleme. Statele din Europa Occidentala iau in calcul acest lucru, in ceea ce priveste tarile din Europa Centrala si de Est, conform acelorasi surse.

Stirea vine in contextul in care un oficial al Fondului a spus in iulie ca FMI vrea sa aprobe o emisiune de obligatiuni de 150 miliarde dolari, prima din istoria institutiei, in contextul in care se cauta noi surse de finantare.

Liderii G20 au convenit in aprilie sa sprijine Fondul cu 750 miliarde dolari. Statele Unite au anuntat in iunie ca vor aloca mai mult de 100 miliarde dolari pentru a sprijini finantele FMI.

Drepturile Speciale de Tragere sunt moneda virtuala a Fondului Monetar International, a carei valoare este calculata in raport cu un cos valutar format din dolar, yen, lira sterlina si euro.

Tranzactiile in interiorul FMI sunt calculate in DST. 

 

#crestere, #dts, #fmi, #rezerve, #state , #stiri FMI