FMI: Sporurile trebuie sa reprezinte cel mult 25% din salariu

Luni, 23 Martie 2009, ora 15:54
1043 citiri
FMI: Sporurile trebuie sa reprezinte cel mult 25% din salariu

FMI vrea ca sporurile sa reprezinte maximum 20-25% din totalul veniturilor salariale si au anuntat ca vor asigura Guvernului asistenta, impreuna cu Banca Mondiala, pentru finalizarea legii unice a salarizarii pana in 2010, a declarat, luni vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

"Reprezentantii FMI ne-au spus ca spijina ideea guvernului de a avea un sistem unic de salarizare si ca vor asista executivul de la Bucuresti in elaborarea legii unice a salarizarii personalului din sistemul bugetar. Expertii Fondului sustin ca sporurile trebuie sa reprezinte maximum 25% din salariile angajatilor si ca aceasta lege ar trebui sa intre in vigoare in 2010", a precizat liderul sindical.

El sustine ca reprezentantii Fondul Monetar International (FMI) au informat sindicatele ca "exista un set de conditii legate de cheltuielile salariale in vederea incheierii acordului de imprumut", dar ca nu au dorit sa dea sindicalistilor mai multe informatii legate de cum ar putea fi reduse cheltuielile salariale in sectorul public.

"Ne-au spus doar ca pachetul salarial in sectorul bugetar s-a dublat in ultimii trei ani si ca trebuie gasite solutii pentru limitarea cheltuielilor", a adaugat Dandea.

Vineri, surse guvernamentale au declarat, pentru NewsIn, ca Banca Mondiala recomanda Romaniei ca sporurile sa nu reprezinte mai mult de 25% din salariile bugetarilor, iar acest principiu ar trebui sa stea la baza elaborarii legii unice a salarizarii din sistemul bugetar.

FMI cere Guvernului elaborarea unei Legi unice a pensiilor

Totodata, Fondul va asigura asistenta guvernului in vederea elaborarii unei legi unice a pensiilor si atrage atentia ca exista riscul ca plata pensiilor sa nu mai fie sustenabila fara o reforma in acest domeniu.

"Ne-au avertizat ca problemele se vor accentua daca nu se iau masuri pentru reformarea sistemului, intrucat populatia Romaniei imbatraneste, in timp ce numarul contribuabililor va fi in scadere", a mai spus vicepresedintele Cartel ALFA.

Petru Dandea a precizat ca FMI a atras atentia ca Romania risca sa inregistreze in 2009 un deficit bugetar chiar mai mare de 4% din PIB, daca estimarea expertilor Fondului privind contractia economica de 4% se va adeveri.

 

#bugetar, #fmi, #legea, #romania, #salarizarii, #sistem, #sporuri , #stiri FMI