FMI solicita reverificarea preturilor la gaze naturale si energie electrica

Marti, 01 Februarie 2011, ora 11:53
1827 citiri
FMI solicita reverificarea preturilor la gaze naturale si energie electrica

Fondul Monetar International i-a solicitat marti ministrului Economiei, Ion Artion sa renunte la reglementarea preturilor pentru productia de gaze naturale si energie electrica, solicitand de asemenea si noua formula de calcul, informeaza Mediafax.

"Ne solicita reverificarea preturilor. (...) Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul, ca sunt probleme", a declarat Ariton dupa discutii de aproape doua ore cu reprezentantii FMI.

El a adaugat ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie.

In 2010, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), institutie care are rolul de a stabili preturile la energie si gaze, a anuntat ca va comanda un studiu privind impactul renuntarii la preturile reglementate ale gazelor si electricitatii.

In Romania aproape toti producatorii de electricitate sunt obligati de ANRE sa aloce o parte a productie pentru consumul populatiei, la preturi stabilite de Autoritate.

De asemenea, gazele produse de OMV Petrom (SNP) si Romgaz Medias, au preturi de productie stabilite de ANRE.

O misiune FMI - CE se afla la Bucuresti pentru a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv.

Vizita se va incheia in data de 8 februarie. Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. 

#fondul monetar international, #ministrul economiei, #pret energie electrica, #pret gaze naturale , #stiri FMI