FMI si UE vor acorda in continuare sprijin Letoniei

Luni, 15 Iunie 2009, ora 10:44
1172 citiri
FMI si UE vor acorda in continuare sprijin Letoniei

Premierul leton, Valdis Dombrovskis, se declara convins ca Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) vor continua sa acorde sprijin financiar Letoniei, necesar pentru a evita "falimentul de stat", transmite Reuters.

Dombrovskis a adaugat ca FMI analizeaza in prezent proiectul de rectificare bugetara realizat de guvern si va transmite un raspuns final "in circa o zi", precizeaza Mediafax.

Letonia este in cea mai severa criza economica post-sovietica, iar guvernul prognozeaza ca economia va scadea, in acest an, cu aproape 20%.

Evenimentele din plan economic si financiar au condus la speculatii ca guvernul ar putea fi nevoit sa devalorizeze puternic moneda nationala, latul, si sa renunte la fixarea cursului in raport cu principalele valute intr-un consiliu monetar.

Executivul de la Riga a aprobat, duminica, modificari ale bugetului care au ca scop reducerea cheltuielilor cu circa un miliard de dolari. Masurile includ scaderea pensiilor cu 10% si reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 20%.

Dupa sedinta de duminica a Cabinetului, ministrul de Finante, Einars Repse, a afirmat ca deficitul bugetar se va plasa, in 2009, intre 10-11,6% din Produsul Intern Brut (PIB), chiar si cu reducerile de cheltuieli aprobate.

Potrivit acordului cu FMI si UE pentru programul de finantare externa de 7,5 miliarde euro (10,55 miliarde de dolari), deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca, in acest an, 5% din PIB.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cheltuieli, #criza, #deficit, #letonia, #rectificare , #stiri FMI