FMI si UE au suspendat evaluarea acordului cu Ungaria

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 14:19
1758 citiri
FMI si UE au suspendat evaluarea acordului cu Ungaria

Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) au suspendat discutiile de evaluare cu Ungaria in cadrul acordului de imprumut incheiat la sfarsitul lui 2008, avertizand ca guvernul de la Budapesta trebuie sa adopte masuri dure pentru reducerea deficitului bugetar, informeaza Mediafax.

Suspendarea discutiilor inseamna ca Ungaria nu va avea acces la fondurile ramase din pachetul de finantare in valoare de 20 de miliarde de euro primit de la FMI si UE.

Negocierile cu institutiile internationale creditoare ar fi trebuit sa se incheie la inceputul saptamanii urmatoare.

Analistii considera ca forintul s-ar putea deprecia puternic luni, la deschiderea pietelor financiare, din cauza incertitudinilor legate de acordul stand-by.

Ungaria intentiona sa foloseasca fondurile ramase ca pe o facilitate de siguranta, intrucat statul se finanteaza de pe pietele internationale inca de anul trecut.

"Intr-o piata in care atentia este concentrata asupra deficitelor bugetare si nivelurilor datoriilor, tintele de deficit fiscal anuntate anterior, de 3,8% pentru anul acesta si sub 3% in 2011, raman referinte pentru consolidarea necesara si sustenabilitatea datoriei.

Acestea trebuie respectate, dar vor fi necesare masuri aditionale.

Consolidarea sustenabila va necesita masuri durabile, care sa nu distorsioneze si pentru realizarea carora autoritatile au nevoie de timp", se arata intr-un comunicat al FMI.

Guvernul de centru-dreapta, care a preluat puterea in Ungaria la finele lunii mai, a afirmat ca vizeaza prelungirea actualului acord de finantare cu FMI pana la finele anului, urmand ca pentru 2011 si 2012 sa apeleze la o facilitate de finantare preventiva, care sa fie folosita doar in caz de necesitate.

Ungaria vrea sa reia negocierile, a afirmat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy. "Executivul va continua, bineinteles, discutiile cu institutiile internationale, inclusiv FMI si UE", a spus oficialul intr-un comunicat publicat de agentia ungaa MTI.

Seful misiunii de evaluare a FMI la Budapesta, Christoph Rosenberg, a semnalat ca Fondul vrea mai mult referitor la bugetul pe anul urmator.

"Prin definitie, cand ne vom intoarce, daca acest lucru nu se va intampla saptamana urmatoare, guvernul va fi facut mai multe progrese privind bugetul pe anul urmator, care va fi foarte important", a afirmat el pentru Reuters. Oficialul FMI a afirmat intr-un interviu ca Fondul nu a discutat cu executivul ungar o noua facilitate de finantare pentru 2011 si 2012.

"Cunoastem declaratiile facute in public, dar la intalnirile noastre nu am abordat acest subiect deoarece trebuia, evident, sa depasim intai problemele privind politicile, iar acestea nu au fost rezolvate", a spus el.

UE a publicat un comunicat separat anuntand ca incheierea evaluarii a trebuit amanata iar noi negocieri ar urma sa aiba loc la o data ulterioara.

"Ungaria a revenit la o evolutie economica pozitiva si are acum unul dintre cele mai mici deficite din UE. Consider binevenit angajamentul autoritatilor privind tinta de deficit pe 2010.

Totusi, corectia deficitului excesiv pana anul urmator va necesita masuri dure, mai ales in privinta cheltuielilor", a spus comisarul pentru Economie si Afaceri Monetare, Olli Rehn.

Ungaria are nevoie de acordul cu FMI si UE ca plasa de siguranta pentru a mentine increderea investitorilor de la care se imprumuta.

Tara ramane vulnerabila din cauza datoriei publice mari, echivalenta cu 80% din PIB, si a dependentei ridicate de finantare externa.

"Daca nu exista aceasta asigurare din partea creditorilor internationali, suntem loviti unde ne doare cel mai tare. Cu siguranta este de asteptat o depreciere a forintului luni. O depreciere a cotatiei cu zece forinti in raport cu euro este foarte plauzibila si nimeni nu stie cat de nervoasa va fi reactia pietelor", a afirmat Zsolt Kondrat, analist la MKB Bank. 

#fmi, #ue, #evaluare, #ungaria, #acord, #imprumut , #stiri FMI