FMI: Si cu noi va e greu!

Marti, 05 Mai 2009, ora 11:50
1729 citiri
FMI: Si cu noi va e greu!

Perioada 2009-2010 va fi dificila pentru Romania, chiar si cu ajutorul primit de la Fondul Monetar International (FMI), dupa o comprimare a economiei in acest an si o crestere zero in anul viitor, datorate crizei economice mondiale, a spus seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.

"Chiar si cu ajutor de la FMI, 2009 si 2010 vor fi ani dificili.

Cresterea va fi negativa in acest an si aproape de zero in anul urmator, ca urmare a situatiei economice mondiale. Insa politicile guvernamentale ar trebui sa permita Romaniei sa evite inrautatirea efectelor crizei si sa creeze o economie flexibila si mai competitiva", a spus Franks, intr-un interviu publicat pe pagina de internet a FMI.

FMI a anuntat oficial, ieri seara, ca acordul de finantare cu Romania pe doi ani a fost aprobat de catre consiliul sau executiv si a precizat ca prima transa, de 4,37 miliarde DST (4,9 miliarde euro sau 6,6 miliarde dolari) este disponibila imediat.

Anterior, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, declara ca prima transa din finantarea aprobata luni de consiliul executiv al FMI va fi distribuita intre 24 si 48 de ore.

In 24 martie, Romania a ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Ajutorul convenit cu FMI acopera trei arii principale, anume consolidare fiscala, reforma bancara si reducerea inflatiei, care vor duce la restabilirea stabilitatii financiare, a precizat Franks, care a adaugat ca guvernul Romaniei a luat deja masuri pentru a restrange deficitul fiscal, in special prin diminuarea cheltuielilor, si s-a angajat sa creasca investitiile publice pentru a asigura o imbunatatire pe termen lung a competitivitatii.

Autoritatile romane au convenit cu FMI incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde de lei.

Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului doi - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei. In iulie, o delegatie a Fondului este asteptata la Bucuresti pentru a evalua respectarea tintei convenite pentru jumatatea anului.

FMI a impus autoritatilor romane si adoptarea unor politici fiscale si salariale restrictive, pentru a reduce treptat deficitul bugetar de la 4,9% din PIB in 2008 la 4,6% in acest an, 3,6% in 2010 si 2,7% din PIB in 2011.

"Pentru a se asigura ca grupurile vulnerabile din societate nu sunt afectate foarte grav de reformele din sectorul bugetar, guvernul trebuie sa ia masuri de protectie a angajatilor prost-platiti din sectorul public, a pensionarilor cu venituri mici si a altor categorii expuse efectelor recesiunii economice, prin relansarea cheltuielor nete pentru siguranta sociala", a precizat reprezentantul FMI.

In plus, adoptarea unor politici salariale prudente ar putea ajuta si la temperarea cresterii preturilor, pentru ca banca centrala sa-si atinga tinta de inflatie chiar din acest an, dupa doi ani la rand de ratare a obiectivului.

Aducerea inflatiei in interiorul intervalului tintei BNR este, de altfel, unul din obiectivele fixate prin acordul de finantare aprobat luni de boardul FMI.

FMI prevede ca BNR va reusi sa-si atinga la limita tinta de inflatie fixata pentru acest an, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), estimand ca rata anuala a inflatiei va cobori la 4,5% in decembrie.

Franks a mai explicat ca Guvernul ia masuri pentru ca sectorul bancar sa ramana sanatos si sa poata interveni daca o banca este in pericol.

De asemenea, el a spus ca autoritatile au convins bancile sa vina cu capital suplimentar ca o asigurare impotriva unor pierderi viitoare, iar bancile straine din Romania s-au angajat sa-si pastreze banii in tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#acord, #bancara, #de, #finantare, #fiscale, #fmi, #guvern, #inflatie, #politici, #reforma , #stiri FMI