FMI si CE ar putea bloca urmatoarele transe pentru Romania

Joi, 02 Iulie 2009, ora 08:55
1414 citiri
FMI si CE ar putea bloca urmatoarele transe pentru Romania

Romania risca sa nu atraga in totalitate banii din acordul de 19,95 miliarde euro negociat cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), pentru ca guvernul nu va reusi sa-si respecte angajamentele asumate, au concluzionat miercuri mai multi analisti prezenti la o masa rotunda.

 

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, considera ca guvernul trebuie sa ia masuri serioase pentru ca deficitul bugetar sa nu depaseasca tinta asumata de Romania.

"Guvernul trebuie sa ia masuri serioase, sa nu mai mearga numai pe declaratii de imagine. Deficitul bugetar la finalul anului ar putea depasi tinta convenita, dupa ce cheltuielile cu personalul au crescut, iar veniturile publice nu s-au marit. Ar trebui, de asemenea, sa luam masuri de sprijinire a muncii, nu sa dam ajutoare sociale, pentru a reporni economia", a afirmat Parvan.

Prin acordul de finantare externa pe care l-a incheiat cu FMI, Romania s-a angajat, de asemenea, sa creeze o lege unitara de salarizare in sistemul bugetar si sa reformeze sistemul public de pensii.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Prima transa de la FMI, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost virata in 6 mai, iar prima transa de la Comisia Europeana ar urma sa vina la jumatatea lunii iulie.

In cadrul acordului, FMI si CE au impus Romaniei anumite tinte de respectat, ce vor fi verificate de misiuni ale celor doua institutii.

Misiunea FMI ce va veni la finalul lui iulie va examina datele de la jumatatea acestui an, iar in functie de concluziile misiunii va fi deblocata sau nu a doua transa din imprumutul de la Fond, de circa 1,9 miliarde euro.

In cazul unui rezultat pozitiv, a doua transa a imprumutului ar urma sa fie virata Romaniei in jurul datei de 15 septembrie.

De asemenea, CE va face, de asemenea, o evaluare inainte de eliberarea celei de a doua transe, in valoare de 1 miliard euro, prevazuta pentru sfarsitul acestui an.

#bani, #ce, #fmi, #fonduri, #romania, #transe , #stiri FMI