FMI: sectorul bancar, vulnerabil din cauza creditelor neperformante

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 17:16
1418 citiri
FMI: sectorul bancar, vulnerabil din cauza creditelor neperformante

Sectorul bancar din Romania ramane vulnerabil, in conditiile in care creditele neperformante au continuat sa creasca, ceea ce descurajeaza bancile sa reia creditarea si pune o presiune suplimentara pe lichiditati si capital, potrivit unui comunicat al Fondului, informeaza NewsIn.

De asemenea, FMI remarca faptul ca tensiunile din piata financiara s-au temperat in ultimele luni, desi conditiile de creditare raman aspre.

Astfel, guvernul a putut sa isi finanteze nevoile pe termen scurt de pe piata locala, fara sa induca o presiune semnificativa pe dobanzi, in principal din cauza relaxarii cerintelor cu privire la rezervele minime obligatorii pe care trebuie sa le depuna bancile la BNR.

Raportul FMI arata ca bancile si-au redus creditarea, in urma reducerii activitatii economice si pentru a-si consolida pozitia financiara in actualele conditii de piata, adica o lichiditate scazuta, standarde de creditare mai dure si o inrautatire a calitatii activelor.

"Creditele neperformante au crescut la 15,3% la sfarsitul lunii decembrie 2009, desi rata de crestere este lenta si ponderea provizioanelor aferente imprumuturilor din categoria celor indoielnice sau a pierderilor a ramas, in valoare bruta, stabila la aproximativ 50%", arata noua scrisoare de intentie adresata FMI de Guvern, publicata marti seara in Monitorul Oficial.

 

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#bancar, #creditare, #credite, #fmi, #neperformante, #sector , #stiri FMI