FMI: Sectorul bancar romanesc este rezistent la eventuale socuri externe

Miercuri, 10 Octombrie 2007, ora 15:11
1015 citiri
FMI: Sectorul bancar romanesc este rezistent la eventuale socuri externe

Sectorul bancar din Romania pare bine pozitionat pentru a absorbi eventuale socuri negative din exterior, insa imprumuturile pe termen scurt din strainatate si creditele in valuta luate de persoanele fizice fara masuri de micsorare a riscului sunt motive de ingrijorare, au comentat reprezentantii Fondului Monetar International, dupa vizita recenta in tara noastra.

"Asa cum arata si raportul pe 2007 pentru stabilitatea financiara, publicat de Banca Nationala a Romaniei, sectorul bancar pare bine pozitionat pentru a absorbi socurile negative, insa imprumuturile din strainatate pe termen scurt si creditele in valuta luate de populatie fara masuri de diminuare a riscurilor starnesc din ce in ce mai multa ingrijorare", concluzioneaza reprezentantii FMI, dupa vizita in Romania a unei delegatii, in perioada 26 septembrie-2 octombrie.

Efectele nocive ale turbulentelor din pietele mature ale creditelor au fost limitate, iar cresterea puternica a sectorului imprumuturilor a continuat in Romania. Leul s-a depreciat, revenind la nivelul de la inceputul anului, reflectand volatilitatea fluxurilor de capital, adauga reprezentantii FMI.

Exceptand o corectie minora a bursei de valori, problemele recente din pietele financiare au avut un impact redus asupra Romaniei. Cu toate acestea, tensiunile din piata globala a creditelor au starnit ingrijorarea analistilor in privinta vulnerabilitatii Romaniei la factorii externi. Temerile expertilor au fost alimentate si de fragilitatea mediului politic.

Pe plan intern, datele statistice recente indica o incetinire a cresterii economice si un nivel mare al inflatiei pentru restul anului.

"Expertii FMI se asteapta la o temperare a cresterii economice pana la 6 la suta in 2007, mai ales pe fondul efectelor secetei asupra agriculturii, estimare care in concordanta cu cea a Comisiei Nationale de Prognoza. Ritmul alert de crestere a cheltuielilor se va domoli treptat si din acest motiv, cresterea produsului intern brut ar trebui sa ramana la nivelul de 6 la suta pana in 2008", explica reprezentantii FMI.

Procesul de temperare a inflatiei a fost sustinut, pana in iulie, de aprecierea monedei, de amanarea cresterii preturilor administrate si de ieftinirea produselor agricole. Cu toate acestea, dupa scumpirea semnificativa a bunurilor alimentare din august, din cauza secetei, procesul dezinflationist s-a oprit brusc. "Dupa observarea tendintelor curente, FMI prognozeaza ca inflatia va ramane, pana la sfarsitul lui 2007, aproape de limita superioara, de 5%, a intervalului prevazut de BNR iar temperarea inflatiei in 2008 depinde in mare parte de politicile monetare si fiscale", mai precizeaza expertii FMI.

FMI recomanda BNR sa se concentreze pe controlarea inflatiei, in conditiile in care perspectivele pentru 2008 legate de inflatie sunt ingrijoratoare, asa cum a avertizat si Banca Nationala, mai ales in contextul unei eventuale relaxari a politicilor monetare si fiscale.

"Avand in vedere nivelul ridicat al cheltuielilor pe plan intern, cresterea apropiata a preturilor administrate si intarzierea cu care inasprirea politicilor monetare se reflecta in mod normal asupra economiei, banca centrala trebuie sa fie vigilenta si sa monitorizeze atent conditiile economice. Autoritatile trebuie sa actioneze la timp, daca este nevoie, pentru a mentine inflatia in interiorul intervalului tintit de BNR", au mai precizat reprezentantii FMI.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.