FMI se opune cotei unice de 10%

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 15:41
1599 citiri
FMI se opune cotei unice de 10%

FMI anticipeaza ca autoritatile romane vor lua masuri astfel incat reducerea a cotei unice la 10% sa nu fie promulgata, in contextul in care Guvernul si-a reiterat angajamentul puternic fata de acordul de finantare externa, iar o astfel de masura ar duce la ratarea tintei de deficit bugetar in 2011, anunta Mediafax.

Senatul a adoptat, marti, o propunere legislativa pentru reducerea, de la 16% la 10%, a cotei de impozitare aferente veniturilor din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, premii si alte surse.

"Votul recent dat de Senat pentru reducerea cotei unice de la 16% la 10% ridica unele ingrijorari. In primul rand, daca masura va fi adoptata sub forma unei legi ar crea un decalaj suplimentar semnificativ in bugetul pentru 2011 si ar duce la depasirea tintei de deficit bugetar, de 4,4% din PIB, o conditie pentru primirea urmatoarelor transe de la FMI si UE", a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.

El a mentionat ca, in al doilea rand, masurile dificile, dar necesare, adoptate in luna iulie pentru solutionarea problemelor fiscale incep sa dea rezultate, mai exact veniturile isi revin, cheltuielile se reduc catre niveluri mai sustenabile, iar increderea in economia romaneasca isi revine atat pe plan local, cat si international.

"Initiative pentru repararea continua a sistemului de taxe creaza instabilitate in mediul de afaceri si submineaza revenirea economiei", considera Franks.

Totodata, el a notat ca masura de reducere a cotei unice nu a fost discutata cu noul Consiliu Fiscal, asa cum este prevazut in Legea responsabilitatii fiscale, si nu este in conformitate cu strategia fiscala pe termen mediu a Guvernului.

"Notam de asemenea ca Guvernul si-a reiterat angajamentul puternic pentru programul economic sprijinit de FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale. Prin urmare, ne asteptam sa se ia masuri cu scopul de a se asigura ca aceasta reducere nefondata a taxelor nu va fi promulgata. Facem apel la decidentii tuturor partidelor politice sa aprobe un buget responsabil pentru 2011 si reformele necesare pentru asigurarea unui viitor prosper si mai stabil pentru Romania", a spus oficialul FMI.

El a mentionat ca este increzator ca FMI va putea sa continue cu aprobarea celei de-a sasea reviziuiri a acordului cu Romania de catre Board-ul institutiei internationale la inceputul lunii ianuarie, dupa indeplinirea tuturor preconditiilor.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, dupa votul din Senat pentru reducerea cotei unice de impozitare, ca Guvernul elaboreaza proiectul bugetului de stat pe anul 2011 pe baza cotei de 16%.

El a mai spus ca este convins ca initiativa legislativa va fi respinsa in Camera Deputatilor. 

#cota unica, #fmi, #reducere , #stiri FMI