FMI: Schimbarile climatice vor afecta randamentul si productivitatea statelor

Miercuri, 12 Decembrie 2007, ora 14:03
1174 citiri
FMI: Schimbarile climatice vor afecta randamentul si productivitatea statelor

Schimbarile de clima vor afecta randamentul, productivitatea si nivelul de fiscalitate ale statelor, dar schemele eficiente de plata pentru carbon ar putea mari veniturile anuale ale acestora, arata un raport al Fondului Monetar International.

FMI examineaza impactul schimbarilor climatice asupra economiei globale si intentioneaza sa acorde consiliere tarilor privind schemele de preturi ale carbonului, precum si alte taxe si masuri fiscale care ar putea reduce incalzirea globala pe termen lung.

Directorul in cadrul FMI, Takatoshi Kato, a declarat ca Fondul Monetar International va lucra in stransa legatura cu Banca Mondiala si agentiile importante pentru a realiza analize ale implicatiilor schimbarilor climatice asupra macroeconomiei si asupra cauzelor care afecteaza politicile nationale privind emisiile de gaze.

Kato a participat la Conferinta pe tema schimbarilor climatice de la Bali, Indonezia. Acesta a afirmat ca provocarile cauzate de schimbarile pe termen lung ale climei sunt 'multe si complexe'.

Multe tari vor experimenta efecte negative directe asupra randamentelor si productivitatii. De asemenea, aceste tari vor suferi in ceea ce priveste pozitiile fiscale pe care le detin, efect ce va rezulta din reducerea taxelor traditionale si cresterea cheltuielilor pentru eforturile pentru calmarea efectelor schimbarilor climatice. Alte tari s-ar putea confrunta cu probleme privind balanta de plati, cauzate de reducerea exporturilor de bunuri si servicii, cum ar fi cele de produse agricole, peste si turism, potrivit lui Kato.

Cotizantii la FMI provin din piete dezvoltate, emergente, dar si tari cu venituri reduse, ceea ce usureaza munca FMI privind studiile asupra efectelor climatice.

'Avand membri variati, FMI poate asigura analize si monitorizari bilaterale si multilaterale', a precizat Kato.

In legatura cu impactul schimbarilor climatice asupra economiei, Kato a punctat faptul ca schemele eficiente de plata a carbonului pot reprezenta un potential de crestere a veniturilor pentru o parte dintre tari. Modalitatea in care statele vor folosi sumele provenite din aceste plati trebuie sa fie decis pentru fiecare situatie, dar reprezentantul departamentului de cercetare din cadrul FMI, Charles Collyns, a afirmat ca este important ca aceste sume sa fie cheltuite eficient sau pastrate.
Acesta a declarat ca pregatirea tarilor privind schimbarile climatice este evidenta. 'Dar reactiile sunt relative, deoarece nu am avut, deocamdata, o strategie clara si credibila privind stabilirea unei evolutii a preturilor pentru carbon', a precizat Collyns, care a adaugat ca investitorii nu vor raspunde la invectivele schimburilor comerciale de carbon pana cand nu va fi stabilita o strategie a preturilor acestora.

Reprezentantul FMI se referea la sistemul de schimburi a creditelor pentru carbon dezvoltate din momentul semnarii Protocolului de la Kyoto, prin intermediul caruia firmele si guvernele primesc invective financiare pentru reducerea emisiilor de carbon. Concluzia acestuia a fost ca nivelul schimburilor creditelor de carbon este prea scazut pentru a asigura o reducere a emisiilor.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.