FMI scade estimarea de crestere economica pentru Romania la 0,8%

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 23:14
1566 citiri
FMI scade estimarea de crestere economica pentru Romania la 0,8%

Fondul Monetar International (FMI) a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an de la proiectia anterioara de 1,3% la 0,8%. Rezultatele din trimestrul al patrulea din 2009 au fost mai putin bune decat s-au asteptat economistii, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

El a mentionat ca serviciile au continuat sa performeze slab, iar consumul inca nu da semne de revenire. "In aceste conditii, nici TVA nu va evolua bine", a spus Tanasescu. Noua estimare va fi discutata de autoritatile romane cu misiunea FMI care va veni la Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie.

In decembrie 2009, Guvernul si FMI au convenit sa revizuiasca, de la 0,5% la 1,3%, cresterea PIB in 2010. Avansul economic de 1,3% a fost luat in calcul in proiectul de buget pentru anul in curs.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat la sfarsitul lunii martie ca FMI ar putea modifica estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an, iar ultimele date statistice sunt mai slabe fata de asteptari.

Totodata, Comisia Europeana a sustinut, in martie, ca scenariul macroeconomic prin care Guvernul fundamenteaza proiectia de crestere economica de 1,3% pentru acest an, dar si prognoza de accelerare a majorarii PIB la 3,7% pana in 2012, pare bazat pe "presupuneri usor favorabile pentru 2010".

Veniturile bugetare au fost in primul trimestru sub nivelul programat, dar deficitul bugetar s-a incadrat potrivit datelor preliminare in tinta stabilita cu FMI, de 8,25 miliarde lei, potrivit ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #estimare, #crestere, #economica, #romania, #buget , #stiri FMI