FMI: Romania se afla pe o traiectorie clara catre atingerea tintelor fiscale

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 23:54
1012 citiri
FMI: Romania se afla pe o traiectorie clara catre atingerea tintelor fiscale

Romania se afla pe o traiectorie clara catre atingerea tintelor fiscale, dar provocarea curenta este implementarea in intregime a reformelor si mentinerea controlului cheltuielilor, astfel ca devine cruciala continuarea eforturilor in sanatate si in ceea ce priveste companiile de stat, potrivit Mediafax.

"Romania se afla acum pe o traiectorie clara catre atingerea tintelor fiscale pe termen scurt si mediu. Provocarea curenta este de a implementa in intregime reformele aprobate si de a mentine un control strans pe cheltuieli pentru a fi siguri ca parametrii bugetari sunt respectati. In acest sens, continuarea eforturilor este cruciala in sectorul de sanatate si al intreprinderilor de stat pentru ca presiunile pe cheltuieli sa fie controlate", a declarat John Lipsky, first deputy managing director in cadrul FMI.

El a mentionat ca majorarea absorbtiei fondurilor de la Uniunea Europeana ar trebui sa devina o prioritate de varf pentru Guvern, iar eforturile privind imbunatatirea administrarii taxelor ar trebui sa continue.

Oficialul FMI a aratat, de asemenea, ca ar trebui sa aiba prioritate rezolvarea permanenta a problemei arieratelor.

Pe de alta parte, Lipsky a spus ca politicile monetare si financiare ale autoritatilor au fost in mod adecvat de prudente, ajutand la prezervarea stabilitatii financiare in fata crizei financiare globale.

"Saltul ratei inflatiei ca urmare a cresterii TVA este temporar, dar o precautie continua este necesara in estimarea perioadei si spatiului ramas pentru continuarea relaxarii politicii monetare. Sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat, dar o continua vigilenta in supravegherea sectorului financiar este cruciala pentru a asigura rezistenta sectorului financiar impotriva creditelor neperformante in crestere si a situatiei regionale nelinistite", a mai spus Lipsky.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a sasea evaluare a acordului cu Romania si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va acorda cea de-a saptea transa din imprumut, de 905 milioane euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul Bancii Nationale a Romaniei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem bancar, #FMI, #reforme, #transa, #imprumut, #fiscalitate , #stiri FMI