FMI: Romania isi poate imbunatati infrastructura prin eficienta in sectorul public

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 16:03
1641 citiri
FMI: Romania isi poate imbunatati infrastructura prin eficienta in sectorul public

Romania poate economisi resurse pentru imbunatatirea infrastructurii printr-o eficienta sporita in sectorul public si utilizarea mai buna a fondurilor UE, in contextul in care contractia economiei pune presiune pe veniturile bugetare, a declarat pentru NewsIn reprezentantul FMI Tonny Lybek.

"Multe state, ca si Romania, se confrunta cu o incetinire abrupta a economiei, care le afecteaza colectarea de venituri si pune astfel presiune pe bugetul de stat sa-si reprioritizeze si sa foloseasca mai eficient resursele disponibile.

De exemplu, in cazul Romaniei, o eficienta mai mare in sectorul public si utilizarea mai buna a fondurilor de la UE deja disponibile ar putea elibera resurse pentru a imbunatati infrastructura", considera reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.

El a subliniat ca Romania "ramane pe calea buna, facand eforturi pentru a respecta programul economic agreat cu FMI", care presupune un deficit bugetar de 4,6% din PIB in 2009.

In primul trimestru din 2009, economia a scazut cu 6,2%, peste estimarile FMI, care presupun o comprimare a PIB cu 4% in acest an.

"Contractia economica in Romania in primul trimestru, la fel ca in alte state, a fost mai ampla decat estimam.

Consumul a fost afectat de incertitudinile provocate, pe de-o parte, de criza financiara globala - pietele de export au intrat in recesiune, iar fluxurile de capital, care alimentau cresterea, au scazut dramatic - iar pe de alta parte de incertitudinile privind politicile interne, inclusiv de implicatiile unui deficit bugetar foarte mare in 2008", a afirmat Lybek.

El considera ca Romania "a facut un pas foarte important in tratarea incertitudinilor pe plan intern prin adoptarea programului economic sustinut de FMI, UE si alte institutii financiare internationale".

"Pe masura ce incertitudinile se vor reduce, scaderea economiei se va tempera si economia va reveni pe plus.

Nesiguranta privind factorii interni s-a redus semnificativ in Romania, dupa adoptarea programului economic. Treptat, masurile adoptate de economiile dezvoltate din Europa, inclusiv cele care vizeaza sectorul financiar, isi vor face efectul si riscurile externe vor scadea pentru Romania", a spus reprezentantul FMI.

El a completat ca amploarea scaderii PIB in acest an depinde de o serie de necunoscute, precum evolutia agriculturii.

"Intr-adevar, Romania depinde si de o serie de factori exogeni precum conditiile meteorologice, din cauza dependentei de agricultura a multor familii. Nu trebuie sa uitam insa ca, pe masura ce economia se ajusteaza la un nou echilibru, apar si multe oportunitati", a explicat Lybek.

#buget, #public, #romania, #sector , #stiri FMI