FMI: Retragerea stimulilor economici din unele tari dezvoltate ar putea incepe in 2011

Marti, 23 Februarie 2010, ora 17:44
1202 citiri
FMI: Retragerea stimulilor economici din unele tari dezvoltate ar putea incepe in 2011

Conducerea executiva a Fondului Monetar International (FMI) sustine ca unii stimuli financiari si fiscali ar trebui mentinuti in 2010 in unele tari dezvoltate si ca procesul de retragere ar putea incepe in 2011, daca economia va evolua conform asteptarilor, arata un comunicat transmis marti de FMI, informeaza NewsIn.

FMI a mai precizat ca procedurile de retragere a stimulilor sunt deja in curs de derulare in unele tari emergente.

Potrivit FMI, momentul, ritmul si modul de retragere a stimulilor variaza de la tara la tara, in functie de starea economiei si de stabilitatea sistemului financiar.

"Sincronizarea procedurilor de retragere a stimulilor intre tarile dezvoltate si cele emergente nu este in general nici posibila, nici dezirabila", arata comunicatul FMI. .

Fondul a subliniat ca principala problema va fi retragerea stimulilor la momentul potrivit, in contextul in care o retragere prea rapida ar putea pune in pericol revenirea economica, iar o retragere intarziata ar putea distorsiona stimulii privati si ar provoca dezechilibra macroeconomice.

Strategiile de retragere ar trebui sa fie coerente si credibile, iar pentru a fi eficiente, acestea ar trebui, de asemenea, sa fie flexibile si adaptate conditiilor din piete.

Totodata, strategiile de renuntare la stimulii economici ar trebui comunicate clar publicului, ca urmare a mediului intern si international incert. .

FMI a mai transmis ca procesul de consolidare fiscala ar trebui sa inceapa imediat ce vor exista semnale de revenire sustenabila, asigurarea stabilitatii fiscale fiind una dintre prioritatile-cheie ale guvernelor.

FMI a mai facut referire la discrepantele existente intre tarile dezvoltate si cele emergente.

Astfel, in economiile dezvoltate, cu un ritm lent de revenire si cu nivel ridicat al somajului, dobanzile de politica monetara ar putea ramane la un nivel redus pentru o perioada mai lunga, atat timp cat presiunile asupra preturilor raman scazute.

In schimb, in tarile emergente unde se remarca semnale de crestere a inflatiei ori vulnerabilitati financiare, politicile monetare ar trebui inasprite mai rapid, astfel incat sa poata duce la consolidare fiscala.

Conducerea executiva a mai precizat ca FMI ar trebui sa monitorizeze atent procesul de retragere a stimulilor.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retragere stimuli, # fmi, # revenire, # economii , #stiri FMI