FMI: Renuntarea la pachetele de stimuli trebuie facuta cu atentie

Luni, 22 Iunie 2009, ora 16:34
2065 citiri
FMI: Renuntarea la pachetele de stimuli trebuie facuta cu atentie

Multe state au reusit sa iasa cu bine din criza financiara, dar acum trebuie sa calculeze cu atentie momentul in care vor renunta la pachetele de stimuli financiari, a declarat luni economistul sef al Fondului Monetar International (FMI), relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Economiile avansate ar putea inregistra o crestere sau ar stagna pana la finalul anului, ceea ce ar determina autoritatile de reglementare sa revina asupra masurilor de recuperare economica, a mai spus Blanchard.

"Criza inca nu a luat sfarsit. Totusi, putem spune cu siguranta ca am evitat o catastrofa care nu parea imposibila in toamna", a declarat acesta.

In timp ce pachetele de stimuli financiari inca sunt vitale pentru a face fata incetinirii economice, si ar ramane, cel mai probabil, la fel de importante in urmatorii doi ani, guvernele trebuie sa se gandeasa la strategii pentru renuntarea la astfel de ajutoare.

O renuntare prematura la sprijin financiar, cum au fost unele guverne tentate sa faca, ar putea rezulta intr-o scadere nedorita a cererii publice, a mai spus acesta.

In acelasi timp, daca acestea ar fi implementate pentru prea mult timp, ar putea genera incertitudini pe pietele financiare, a aratat Blanchard.

Pentru asigurarea unei reveniri a cresterii pe termen lung, Statele Unite trebuie sa se concentreze mai mult asupra cererii externe si a celei la nivel national.

Dar o astfel de strategie ar fi dificil de urmat fara schimbari ale politicii monetare.

"Pentru Statele Unite, este clar ca o revenire indelungata a cresterii trebui sa fie generata de dezvoltarea puternica a exporturilor, lucru care nu este atat de usor de facut si ar presupune ajustari substantiale ale dolarului", a adaugat economistul.

Declaratia oficialului vine dupa ce in martie, Fondul anunta ca cele mai mari economii ale lumii ar putea avea nevoie de cheltuieli suplimentare ca sa sprijine cresterea, dar trebuie sa ia si masuri in ceea ce priveste finantarea precara pe termen mai lung. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#exporturi, #finantare, #fmi , #stiri FMI