FMI: reformele pe durata campaniei electorale sunt dificile

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 14:58
1838 citiri
FMI: reformele pe durata campaniei electorale sunt dificile

Nu am vazut nicio tara in care sa fie usor de realizat reforme in perioade electorale, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, precizand ca reformarea sistemului public romanesc este o chestiune dificila.

"Referitor la vointa de a face reforme va pot spune, din cele 12 tari in care am lucrat, ca nu am vazut niciuna in care sa fie usor de realizat reforme in perioada electorala. Aceste reforme sunt dificile, daca erau usoare le-ati fi realizat deja", a spus Franks miercuri, in cadrul unei dezbateri pe teme financiare.

El a subliniat insa ca, odata realizate, desi dureroase, reformele in sectorul public vor fi rasplatite in viitor.

Reprezentantul FMI a reamintit ca, anul viitor, "va fi esentiala corectia fiscala in Romania", reflectata si in diminuarea deficitului bugetar, de la 7,3% din PIB la 5,9% din PIB.

"Este foarte important de subliniat ca Romania va avea la dispozitie fonduri europene, pe care, daca le atrage, le poate folosi pentru a stimula economia, fara a adanci datoria publica", a spus Franks.

Acesta a completat ca, in 2010, sectorul public trebuie sa faca loc pentru redresarea sectorului privat, in termeni de acces la finantare pe piata interna.

#franks, #fmi, #criza, #politica , #stiri FMI