FMI: redresarea economica, pusa in pericol de criza datoriilor

Luni, 20 Iunie 2011, ora 17:43
1207 citiri
FMI: redresarea economica, pusa in pericol de criza datoriilor

Criza datoriilor suverane din zona euro reprezinta un pericol pentru redresarea economica, iar tarile din regiune trebuie sa faca mai mult pentru rezolvarea problemei si consolidarea fiscala, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI), citat de Mediafax.

"Redresarea continua, dar criza datoriilor suverane din statele periferice ameninta sa depaseasca aceasta perspectiva favorabila, fiind multe de facut pentru a asigura o uniune monetara dinamica si solida", potrivit unui raport al FMI referitor la cele 17 state care folosesc moneda unica.

In raport se arata ca "un nucleu solid de state din zona euro se indeparteaza de periferia care se confrunta cu provocari majore, cu un nivel foarte ridicat al datoriilor, cu grave probleme de competitivitate si sisteme bancare fragile".

Masurile strategice ferme din partea autoritatilor nationale reprezinta o preconditie, dar acestea trebuie sustinute de coeziunea reala a tuturor statelor din zona euro, considera FMI, care avertizeaza ca dileme dificile amplifica incertitudinile legate de viitor.

In lipsa unor masuri decisive in zona euro, tensiunile din piata financiara, concentrate in prezent pe economiile periferice, ar putea sa se extinda in centrul zonei euro si dincolo de regiune, potrivit raportului.

FMI considera totodata ca Banca Centrala Europeana trebuie sa majoreze treptat dobanda de politica monetara, astfel incat inflatia sa fie tinuta sub control fara sa fie pusa in pericol redresarea economica. 

#criza datoriilor, # fmi, # datorii suverane, # zona euro, # datorii , #stiri FMI